на живо

Замеряха с камъни къщата на герой за Швейцария (ВИДЕО)

Протест в Камерун срещу Бреел Емболо

Бреел Емболо се превърна в герой за Швейцария при победата над Камерун с 1:0 на старта на световното първенство в Катар. Футболистът е роден в Камерун, където и до днес живее неговото семейството.

Най-близките му усетиха гнева на местните, след като Бреел откри головата си сметка на Мондиала. Семейната къща на Емболо в Яунде беше замеряна с камъни по време на протести, организирани в знак на "предателство" - именно така камерунците изтълкуваха попадението на 25-годишния централен нападател на "Монако".

"Оставете сина ми на мира", развика се пред множеството майката на футболиста - Жермен. "Швейцария го отгледа и му даде път във футбола. Той просто си върши работата". А тук какво? Просто се занимавате с измама. Трябва да дадеш определена сума пари, за да си в Utopia (PR компанията на Самуел Ето'о, настоящият президент на футболната асоциация там), докато швейцарците наистина учат на нещо детето ми."

Госпожа Жермен не е първата, която надига тон срещу бившата звезда на "Барселона".

"Дълго време отлагах решението за кой национален отбор ще играя. Беше трудно. Но един разбрах, че искам да съм част от Швейцария. И няма връщане назад. Имаше членове в семейството, които насърчаваха и двата избора, но всички уважиха решението ми", обяснява преди години Емболо.

Снимка: Reuters

Треньорът на Камерун Ригоберт Сонг се гордее с Бреел.

"Наш беше голмайстор за Швейцария, но бих предпочел да го беше направил с фланелката на националния ни отбор. Познавам го много добре, чуваме се от време на време, аз съм му като голям брат. Фактът, че той играе за друг национален отбор, не означава, че нашата общност трябва е разединена, отбеляза Сонг.