на живо

Защо футболистите не пият, а плюят вода на терена?

Биологията има обяснение

Ако сте гледали поне 5 футболни мача, със сигурност сте видели, че при спряла игра повечето футболисти се освежават като отпиват от бутилка, но не гълтат, а плюят. 

Оказва се, че това си има своето логично обяснение! При това от биологията!

Точно този процес подобрява издръжливостта и представянето на терена, казват различни специалисти.

Футболистите (а и други спортисти) поглъщат течност, в която се съдържат въглехидрати - веществата, които са основен източник на енергия за човешкото тяло. Те са в изобилие в плодовете, сладките неща, хляба, картофите и ориза. 

По този начин играчите "лъжат" мозъка си. През рецепторите в устата до него отива сигнал, че храната е на път, а мускулите нямат причина да се чувстват изморени. 

Според специалистът по спортно хранене Аскер Йокендруп, колоездачите използват често този метод и благодарение само на жабуренето с течност могат да карат още 40 километра!

От футболните клубове отказват коментар за този метод, но един от физиотерапевтите на водещите отбори в Англия твърди, че по този начин футболистите избягват ранна умора и схващания.

А защо течността се изплюва?

Обяснението е просто - има вероятност тя да раздразни стомаха и да предизвика усещане за тежест по време на мач. Специалистите препоръчват разтворът да се поглъща само при крайна умора. Идеалният сценарий е жабурене за 10 секунди, с което всички рецептори в устата се активират. 

Изследванията на този вид "разбуждане" са още в начален стадий, но специалистите са категорични, че той не заменя добрата, здрава храна, която в един момент трябва да попадне в организма!

"За футболистите, които са в серия от тежки мачове и са изтощени, това не е магическа пръчка, с която да си върнат познатата форма. Но пък ги кара да се фокусират отново", категоричен е спортният психолог Дейвид Фъргюсън.