на живо

Защо Звезда празнува пред "погледа" на Св. Георги и Св. Николай? (ВИДЕО)

Тимът спечели седма поредна титла на Сърбия

Защо Звезда празнува пред "погледа" на Св. Георги и Св. Николай? (ВИДЕО)

За седма поредна година Цървена звезда стана шампион на Сърбия! Тимът е недостижим на върха 4 кръга преди края на шампионата с 14 точки аванс пред втория - вечния враг Партизан. 

Всъщност титлата за "червено-белите" дойде след трета поредна загуба именно на другия белградски гранд. Звездашите пък подпечатаха окончателно шампионския си статус, побеждавайки ТСЦ с 2:1. 

Празненствата изненадващо не бяха големи, вероятно заради проливния дъжд в Белград. Купонът след мача се премести в съблекалнята. Футболисти и треньори бяха посрещнати с десетки пици и банани.

А радостта беше строго "наблюдавана" от две от най-важните фигури за клуба - Свети Георги и Свети Николай. Икони на двамата светци са поставени точно над пейките за преобличана, а символиката им е интересна.

На Гергьовден е "кръстната слава" на клуба. В Сърбия хората не празнуват имен ден, а почитат светец, който закриля цялото семейство. От Цървена звезда са избрали това да бъде Свети Георги.

Свети Николай пък е свързан с триумфа на "червено-белите" в турнира за Купата на европейските шампиони през 1991 г. На финала тогава Звездашите побеждават Олимпик Марсилия на стадион "Сан Никола" в Бари.

Титлата на Цървена звезда е 35-та за клуба. До края на сезона сръбският гранд може да постигне дубъл, ако спечели и Купата за 28-ми път. На финала белградският гранд ще играе с Войводина на 21 май.