на живо

Звездите на Франция ще пътуват за мач с... влак

Възможно е обаче отборът да закъснее, предупреди шефът на федерацията

Килиан Мбапе, Антоан Гризман и останалите звезди на националния отбор по футбол на Франция вероятно ще пътуват с влак до Лион, където има предвиден приятелски мач през март. Това съобщи президентът на местната федерация Филип Диало.

"Със селекционера Дидие Дешан ще обмислим предвиждането с влак до Лион, за да дадем добър пример и да си поставим за цел екологичен преход", заяви Диаро на пресконференция. "Женският отбор, воден от Ерве Ренар, и младежкият тим под ръководството на Тиери Анри вече се возиха на влак, но ние осъзнаваме трудността това да направи и мъжкият отбор", отчете той.

"Запитах как можем да го направим, като спазваме спортните изисквания - време за пътуване, време за възстановяване, за сигурност и комфорт на останалите пътници. Възможно е на гарите да се получат струпвания и влакът да закъснее", предупреди той.

"През март имаме мачове на френска територия, дадохме си време със SNCF (б. а. - държавната железопътна компания) и с властите да обсъдим всички проблеми на този превоз. Целта е ясна - ще направим всичко възможно да пътуваме с влак. За да използваме медийната популярност на отбора и да въздействаме изцяло върху пътувания на футболните тимове в страната", подчерта още Диало.

Бившият треньор на Пари Сен Жермен Кристоф Галтие създаде полемика през септември 2022 г., като на въпрос за възможно пътуване с влак на отбора той отговори иронично, че се проучва възможността за придвижване с триколки с платна. Френската футболна федерация си е поставила целта да намали енергийната си консумация с 50% за 5 години.