на живо

Нежната машина за скокове (ВИДЕО)

Александра Фейгин ще участва на световното с рокля с 4000 скъпоценни кристалчета

Колко блестяща трябва да е роклята на една фигуристка, за да се хареса на съдиите? Отговорът на този въпрос търси новата суперзвезда на фигурно ни пързаляне Александра Фейгин, дни преди участието си на световното първенство в Япония.

В началото на годината 16-годишната Саша записа рекордно класиране за България на европейско първенство за жени. С 11-то място в дебюта си на подобен форум десетокласничката вече е част от историята на този спорт у нас. Зад успехите й стои треньорският тандем Ина и Андрей Лутай от клуб "Денкова-Стависки". Ина е по-малката сестра на двукратната световна шампионка при танцовите двойки Албена Денкова, а съпругът ѝ е възпитаник на руската легенда Алексей Мишин.

Двамата определят своята възпитаничка като истинска машина за скокове. От 13-годишна Саша изпълнява най-сложният скок във фигурното пързаляне – троен лутц, и вече знае, че перфектната техника се достига с много падания и болка. "На тренировка може да падна 10 или 100 пъти, а може и хиляда. Колкото, толкова. Боли, но се свиква”, казва упоритото момиче.

Снимка: bTV

На световното първенство Саша ще представи нова волна програма, вдъхновена от канадската постановка "Пасажери". "Разказва се как се карам с любимия човек и си тръгвам от малкия град да търся щастието в големия мегаполис", обяснява ни Саша.

Нова програма, нова рокля. Да, но съдиите не харесват костюма на нашето момиче. Така броени дни преди заминаването за Япония, Саша и екипът ѝ са изправени пред екстремна ситуация.

"За 5 дни трябваше да сменим костюма, който бяхме направили доста театрален, с една по-класическа, безкрайно красива рокля, за да може да бъде разбрана от всички", обяснява Ина, която е и хореограф на Александра.

Снимка: bTV

На новата рокля ще блестят близо 4000 хиляди скъпоценни кристалчета в синьо-лилавата гама.

"Много ми харесва и е много бляскава. Това сигурно е първата ми рокля с толкова много камъни", развълнувано споделя 16-годишната състезателка.

Със задачата да превърне дрехата в истинско бижу се заема моделиерката Камелия Свиленова, която работи денонощно, за да залепи ръчно всяко едно камъче по плата.

Снимка: bTV

"От дълги години се занимавам с това. За мен е истинско удоволствие, когато след това видя дрехата си на световното", споделя жената, която шие новата рокля на Саша.

Съдиите ще бъдат впечатлени, а за нашето момиче остава да изпълни бляскаво съчетанието си на леда.