на живо

Николай Кръстев: Славия винаги е бил отборът на интелигенцията (СНИМКИ+ВИДЕО)

Един от най-добрите спортни журналисти у нас написа книга за тоталния футбол на „белите“ в периода 1971-1981 г.

Николай Кръстев: Славия винаги е бил отборът на интелигенцията (СНИМКИ+ВИДЕО)

Николай Кръстев е сред доайените на спортната журналистика у нас. Името му се нарежда сред най-добрите в занаята. Едно от най-силните пера в продължение на десетилетия.

Бивш плувец, бивш ватерполист, един от най-изкусните познавачи на водните спортове у нас и човек, благодарение на когото все още в България тези спортове се следят обективно и професионално.

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

Той никога не позволи името му да бъде замесено в скандал и досега си остава пример: за доблест, за чест, за професионализъм и джентълменство. Изключителен познавач на леката атлетика, въобще - личност, съпреживяла, отразила и преживяла успехите на най-големите български спортисти заедно с тях през последните има-няма 30 години.

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

Поводът за гостуването на Ники Кръстев в спортния подкаст на bTV е фантастичната книга, която журналистът написа за тоталния футбол, наложен от любимия му отбор Славия в периода 1971-1981 г.

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

Ники, който 21 години беше основна фигура в печатната библия на българското вестникарство – вестник „Труд“, избра да кръсти своя труд „Жужо, Чаво, гол, гол, гол“.

Снимка: Евгений Милов

А премиерата на книгата е утре (петък, 24 ноември) от 18:00 ч. в дом на културата „Красно село“, където се очаква да се стекат десетки слависти и голяма част от главните герои, за които Кръстев разказва така увлекателно.

„Много от главните герои очаквам да дойдат на тържеството. Очаквам да се получи едно много хубаво славистко тържество“, казва авторът на „Жужо, Чаво, гол, гол, гол“.

Едва ли у нас има човек, който повече да обича Славия от Николай Кръстев. Любовта му към най-стария столичен клуб тече във вените му. Генетична е:

„В моята фамилия всички са слависти. И това е така още от края на 20-те години на миналия век. Бабите ми, дядовците ми, родителите ми, семейството ми и от двете страни – всички са слависти. Пред мен никога не е стояла дилема кой е отборът на сърцето ми“, разказва Ники Кръстев, докато държи току-що излязлата от печат своя книга пред себе си.

В студиото на подкаста мирише на мастило и чисто нова отпечатана хартия.

Приказна миризма за всички, които обичат нашата професия. Четивото си заслужава. Това не е книга, това си е направо библия на едно фантастично поколение в „белия“ клуб, начело с Андрей Желязков, Чавдар Цветков, Ваньо Костов и останалите звезди от 70-те и 80-те години на миналия век.

Какво прави Славия толкова специален на сърцето му, а и не само на неговото?

Задавам този въпрос на Николай Кръстев, когото безкрайно уважавам и приемам за свой учител в професията.

„До 1944 г. интелигенцията на България са били привърженици на Славия. В тези времена клубът развива страхотна социална дейност“, споделя ни Кръстев.

Снимка: Евгений Милов

Това са времена, в които Славия е известна със своята силно изразена благотворителност, с коледните тържества, които организира за стотици деца от столичните сиропиталища. Малцина знаят, че Славия в тези години има собствена библиотека, свой хор, дори свой оркестър.

„За всяка Коледа, Славия е събирала между 200 и 400 деца-сираци в някой от големите кинотеатри в София. И до днес, в архивите на клуба стаят имената на тези деца, техните размери дрехи и номера на обувките, защото ежегодно тези деца са били обличани по инициатива на ръководството на клуба“, коментира бившият заместник-отговорен редактор на спортната редакция на вестник „Труд“.

Снимка: Евгений Милов

„Славия е клуб, който е припознат от царското семейство, царицата е идвала няколко пъти в клуба. А цялата тази социална дейност няма как да не се припознае от онази ярко изразена столична интелигенция“, разкрива ни Кръстев.

Защо Ники Кръстев избира именно тази генерация, за да ѝ посвети книга?

Отговорът е много прост:

Защото това са неговите герои от детството, това е отборът, който най-много лежи на сърцето му, който той гледа в своите младежки години.

Снимка: Евгений Милов

Отбор и фигури, на които искрено се възхищава и с които постига почти немислимото: записва ги с часове, за да събере техните автентични разкази върху над 200 страници в своята книга, която по-скоро има вид на луксозно списание, на елитна енциклопедия за колекционери.

„Нямаше как да не я напиша тази книга. Въпросът беше не дали ще я напиша, а да намеря време за това. Успях да говоря с всички най-големи фигури в този отбор на Славия, а 70% от разказаното в книгата се базира на онова, което са ми казали именно играчите“, казва Ники Кръстев, който интервюира многократно 14 души от „златната генерация“ на Славия за цяло едно историческо десетилетие.

„Жужо, Чаво, гол, гол, гол“ – една славистка библия за ценители, в която ще откриете уникална колекция от 300 снимки. Те са от личния архив на легендите Андрей Желязков-Жужо, на Чавдар Цветков-Чаво, на Ваньо Костов, който от години живее в Португалия, както и на Трендафил Терзийски от съвместната му работа с Боби Робсън също в Португалия – човекът, който превръща тези изключителни футболисти буквално в добре смазана машина.

Снимка: Евгений Милов

Едно е сигурно:

За почти три десетилетия в журналистическата гилдия Николай Кръстев никога не си е позволил да наклони везните в полза на любимата си Славия. Напротив: успял е да опази репутацията си чиста и никога не е бил обвиняван в пристрастност.

Снимка: Евгений Милов

„Особено във футболните среди, това, че съм от Славия, винаги ми и помагало. Защото в много тънки моменти и спорове между Левски и ЦСКА на мен се гледаше винаги като на човек, в чиято обективност никой-никога не се е съмнявал“, признава Кръстев.

От 1995 г. до 2016 г. Николай Кръстев работи във вестник „Труд“:

„Работих със страхотни хора. Със страхотни професионалисти. С Владо Памуков, който беше отговорен редактор на спорта, с Ростислав Русев, с Антони Йорданов, с Ангел Виденов, с Валентин Маринов. Там бяха после Динко Гоцев, Боян Бойчев, Цвета Маркова, Красимира Станкова, Милена Вълкова. Много малко беше текучеството при нас в тези 21 години.“

Това са времената, в които „Труд“ и „24 часа“ са законодателите на журналистиката в България. Всяка събота вестник „Труд“ излиза в 800 000 тираж:

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

„Това бяха най-хубавите години на българската журналистика, която беше журналистика в истинския смисъл на думата. Не, че не е имало интереси, но те бяха много по-туширани, много по-редки и по-малко видими.“

Това са времената, в които всяка вечер едно първо издание на вестник „Труд“ още в 19:30 часа вече е отпечатано и се продава по големите кръстовища на София, а от него телевизиите черпят своите теми за разработване на следващия ден. Времената, в които интернет все още е доста мъгляво понятие, а социалните мрежи все още не са превзели света.

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

Николай Кръстев отразява шест издания на олимпийските игри – пет летни игри и едни зимни. Дебютът му като специален пратеник на „Труд“ е в Сидни през 2000 г. Следват Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016.

В Сидни става свидетел на 16-годишното чудо и бъдеща суперзвезда на световния спорт и в частност на плуването - Майкъл Фелпс.

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

„Гледал съм на живо всичките шампионски плувания на Фелпс по време на олимпийски игри. Феномен. Още на 16 той просто вече плуваше като професор. Никога няма да забравя как в Сидни 2000 един мой колега – американски журналист, който седеше до мен, ми го посочи, каза ми как се казва и сподели, че именно той ще е голямата звезда на плуването. Така и стана.“

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

Няма как, накрая на разговора ни засягаме и любимата ми тема, както и тази на Ники Кръстев – баскетболът. Двамата споделяме обща страст с този спорт, който той отразява през всичките си години като активен спортен журналист.

Питам го дали някога си е представял, че отново ще имаме българин в НБА.

И не просто ще има българин, но ще отиде в НБА и ЩЕ ИГРАЕ.

И че българин ще е MVP на Евролигата.

„Разбира се, че не съм си представял, че това ще се случи. Гледал съм най-големите звезди на европейския и на световния баскетбол. Отразявал съм 14 издания на Евролигата. Аз не си представях например и че Плама Плевен ще бие Реал Мадрид. Нито, че и Лукойл Академик ще бие Реал Мадрид“, коментира разпалено Ники Кръстев.

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

Как вижда той мястото на Александър Везенков в Сакраменто и в чисто новия за него необятен свят – абсолютна галактика, наречен НБА?

„Просто му трябва малко време за адаптация. Може би не малко, но му трябва време. Просто, съвсем други са баскетболните реалности там. И на терена, и извън терена. Убеден съм, че ще оцелее. Везенков е изключителен талант, много разумен, много възпитан. Той ще се оправи в този нов свят, в това нямам никакво съмнение“, категоричен е журналистът.

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

Хич не ни се иска този разговор да приключва.

Николай Кръстев е един от най-обаятелните събеседници, стъпвали в спортния ни подкаст. Разделяме се с него с пожелания за успех на книгата му и с обещанието, че отново ще се видим, след някой добър повод, а за такива копнеят и двете ни спортни души.

Снимка: Николай Кръстев - личен архив

P.S. Ники Кръстев с легендарния боксов промоутър и откривател на Майк Тайсън - Дон Кинг.

Спортния ни подкаст може да намерите още в официалния канал на bTV Media Group в Youtube - ТУК: https://www.youtube.com/c/bTVMediaGroup

Епизодите може да слушате и в Spotify: https://open.spotify.com/show/0n1MulTVKNQ4mrMqORO4ap, в Apple: https://apple.co/3EuhDCN и Google Podcasts: https://bit.ly/3G5f2jQ.