на живо

Александър Везенков: Не отивам в НБА с намерението да се върна скоро (ВИДЕО)

Промяната със сигурност ще бъде трудна и ще отнеме време, каза новото попълнение на Сакраменто

Александър Везенков: Не отивам в НБА с намерението да се върна скоро (ВИДЕО)

Новото попълнение на Сакраменто Александър Везенков се завърна от САЩ и тренира в България. Най-добрият играч в Европа изгледа два мача от Лятната лига на НБА, запозна се с част от съотборниците си и със собственика Вивек Ранадиве.

Българинът ще дебютира в най-силното първенство в света, след като постигна договорка с „кралете“ за три години на стойност $20 млн.

За първите си впечатления 206-сантиметровият национал говори в интервю за Eurohoops.

ЗА НБА

"Не останах дълго, не успях да видя много. Със сигурност съоръженията, залата, всичко е отлично. Говорим за нещо съвсем различно. В Лятната лига беше малко или много бъркотия, огромна бъркотия.

Познавам треньора Майк Браун, който идва в Гърция. Със сигурност ми показват, че са щастливи и вярват в мен. Нямам търпение работата да започне. В момента тренирам в България. Миналият сезон беше печеливш и летвата е висока. Всяко ново място има своите особености. Ще работя както досега и с малко късмет мисля, че ще се оправя.

Когато си на едно място пет години, живееш в зоната си на комфорт и всичко ти е познато, това те кара да се замислиш."

За раздялата с Олимпиакос

"Опитвам се да не мисля за това, за да не се разчувствам. Бяха два дни, в които получих много любов от всички, дори след моето решение. Беше трудно решение, защото живях и изградих много с много усилия. Не отивам в САЩ с намерението да се върна скоро. От първия момент, когато дойдоха да ме видят от декември насам, им казах, че няма да седна да обсъждаме нищо, освен ако сезонът не свърши. Получих само уважение и любов в Олимпиакос. Уважиха решението ми. Всички искаха да остана.

Снимка: Reuters

Може би за моето бъдеще, това би било най-доброто. Израснахме с отбора. Биха искали да остана, но нямаше дискомфорт. Беше трудно решение, но в крайна сметка правилното. Ще ми липсва ежедневието, особено последните две години. Климатът в Сакраменто е подобен на този в Олимпиакос. Изглежда, че има топла атмосфера и това ми харесва."

Новият старт

"Винаги се опитвам да мисля позитивно. Трябваше да започна от нулата. Сега работата, която върша, е още по-голяма. Знам през какво съм минал и колко съм работил. Опитът не се купува. Мисля, че условията са по-добри. В живота си нямам това, което наричаме "непознаване на опасността". На 19 години дори не бях готов за гръцкото първенство. Дори когато напуснах Барселона, бях съвсем различен.

Снимка: Reuters

Да, напуснах като реализатор, но напуснах гръцката лига. През последните години вие също видяхте, че гръцката лига не е като всички други европейски първенства. Гледам на перспективата, която имам в Сакраменто, така че да мога да се развивам като играч."

На коя позиция ще играе

"Все още не сме говорили за това. Кингс играят добър баскетбол с мисъл, бърз баскетбол. Сакраменто е отбор, който мисля, че ми пасва и помага на собствените ми сили. Ще се фокусираме върху това, което мога да правя добре. Искам да печеля. Промяната със сигурност ще бъде трудна, ще отнеме време. В тази ситуация трябва да се справиш добре с основите и когато се съсредоточиш върху силните си страни, имаш късмет за нещо по-голямо."

Уникален в Евролигата

Снимка: Reuters

"Не мисля така. Чрез упоритата работа, която свърших през лятото, изградих увереността си. Всичко играе роля. Никой не е незаменим. Много по-големи играчи от мен си тръгнаха. Всеки е специален."

За семейството

Снимка: Reuters

"Те винаги ме подкрепят. Разбирам ги, искат най-доброто за мен. Сигурно са били дори по-щастливи от мен. Първите дни бяха трудни от гледна точка на спомените. Семейството ми винаги ще бъде тук."

Голямата мечта

"Първата ми цел е да ставам по-добър година след година и ще продължа в тази насока. Това научих в Олимпиакос. Докато отборът печели, всеки е важен и допринася за това. Имам слабости, които трябва да подобря. Ще отида в НБА с увереност. Може да съм новобранец, но имам опит. Напрежението със сигурност няма да е като това в Атина. Ще предизвиквам себе си, за да стана по-добър."

Свещено число

"Избрах №7, след като не мога да нося №14. Страхотен номер, играл съм с него при подрастващите. Няма да предадем феновете на Олимпиакос от Gate 7, както и Василис Спанулис. Харесвам този номер."