на живо

Везенков увеличи цената си 50 пъти за 10 години (СНИМКИ+ВИДЕО)

От 50 000 евро годишно като бледен юноша в Арис – до 2,5 млн. евро като лидер на Олимпиакос

България има един-единствен принос в това Александър Везенков да бъде най-голямото баскетболно име в Европа в този момент: този човек има български паспорт и играе за националния отбор на България.

Когато Александър е просто едно обещаващо дете в морето от стотици таланти, семейството му избира Саша (в Кипър, където е роден и в Гърция, където се формира като играч е известен именно с това умалително име – б.а.), да се състезава за родината на своите родители.

Натискът да облече фланелката на гръцкия национален отбор е жесток, но баща му Сашо – трикратен шампион и трикратен носител на Купата на България с Балкан, е категоричен:

Синът ми няма да играе за друга страна, освен България.

А зад думите на Сашо Везенков стои повелята на неговия баща и на дядото на Александър – Михал, който никога не би приел, че внукът му може да бъде друг, освен българин на терена.

Но тук, в тези редове, не става въпрос за истината, че България няма принос в развитието на Везенков. Всички знаем историята му.

В това видео може да си припомните първите години на Везенков в мъжкия баскетбол в Европа, докато той носи екипа на Арис Солун:

Знаем за първите стъпки в Кипър, за безрезервната обич и подкрепа на първия му треньор Адонис Христу в Апоел Никозия, за решаващата роля на Арис Солун, както и за изричното условие на майката на Александър – Янка към гърците:

Ще дойдем в Солун, но искам момчето ми да получи най-доброто гимназиално образование, защото за нашето семейство, образованието стои на първо място.

И така, през 2009-а, когато Александър е на 14, двамата наистина поемат към Солун, но Арис записва талантливото дете в американското училище в града, което е считано за най-доброто в цялата страна.

Желязно възпитание и дисциплина, упорит труд, скромност и смирение.

Така минават годините за 14-годишния Везенков от тогава – до днес, когато е в разцвета на своите 28. Майка му е най-силната и най-влиятелната фигура по пътя на неговия растеж и формирането му като личност, тя е човекът, който бди над него и е неотлъчно до него.

"5000 евро месечно? Моля?! Аз те пера, аз ти готвя, аз ти чистя, аз ти пазарувам. Това са страшно много пари и не виждам ти какво ще правиш с тях. Повече от 500 евро на месец не ти се полагат."

Нали се сещате на кого принадлежат тези думи и към кого са адресирани?

Разбира се, от същата тази майка към същия този син, когато той е тийнейджър и тепърва прохожда в живота.

От онзи разговор между двамата, превърнал се в легенда, вече измина повече от десетилетие. Днес, същото това момче е увеличило стойността си цели 50 пъти, показва кратко проучване на btvsport.bg, което редакцията ни си направи труда да проведе.

Тук може да изгледате видео, в което Александър Везенков е на 18, но вече е лидер на Арис Солун:

И не защото броим парите на Александър Везенков. От сърце му желаем здраве и цялата сила и късмет на света, убедени сме, че най-доброто за него предстои.

В света на спорта обаче, парите са важни, те носят престиж, те носят сила и оценка кой-как си върши работата.

И когато медиите се занимават със заплатата на Александър Везенков, или Леброн Джеймс, който той е твърде вероятно съвсем скоро да срещне на терена, то не е защото броят колко харчи и има в джоба Леброн, или пък Везенков.

Дали ще ви е интересно да разберете как Спортист №1 на България за 2022 г. покачи цената си цели 50 пъти, както написахме в заглавието на тази статия?

Ако отговорът на този въпрос е: ДА, то хронологията, която събрахме, е специално за вас.

Тук ви очаква видео хронология на дългия път, извървян от едно българско момче до върха: 

1. 09.2011 г.

Пътят на Александър Везенков в професионалния баскетбол започва през 2011 г. Тогава той е бледен юноша на 16 години, който расте в академията за таланти на Арис. По това време жълто-черните от Солун са в тежко финансово състояние, а Везенков дори не е пълнолетен.

Той започва да получава заплата едва през есента на 2013-а, след като през август същата година навършва 18 години.

Първата му заплата в Арис е 50 000 евро на… сезон.

И да, добре се ориентирате, това прави по 5000 евро месечно за младежа, който по това време хваща окото на специалистите, но още никой не подозира, че ще минат години и той ще се превърне в новия крал на Евролигата.

1.07.2015 г.

Александър Везенков подписва 4-годишен договор с Барселона (3+1 години) на обща стойност 2 млн. евро, или средно по 500 000 евро на сезон.

Освен това, тогава от испанския гранд вадят още 315 000 евро, с които откупуват правата на българина от тогавашния му клуб Арис Солун.

В контракта между 20-годишния по онова време младок и каталунците, се включва клауза, според която всеки тим от НБА, който пожелае Везенков, ще трябва да заплати на Барселона 1 млн. евро.

По това време, на опашката за подписа на българчето, родено в Кипър са отбори като Панатинайкос, Олимпиакос, Валенсия и др.

12. 07.2018 г.

Разводът между Александър Везенков и Барселона, където той така и не получава истински шанс да се докаже, настъпва официално през юли 2018-а.

Тогава той напуска Испания и се завръща в страната, която счита за своя втора родина – Гърция. Но това също е битка с преидзвестен край от мига, в който пренебрежителното отношение на Барселона към Везенков не стига до душата на баба му.

Известната с лютия си македонски нрав и твърд характер дама, вдига телефона на сина си и отсича:

"Отивай и му събирай багажа моментално. Тези не го заслужават! Няма да ми тормозят детето тези."

Във фамилия Везенкови, думата на баба е закон. Така и става, както тя е поръчала. Защото достойнството и честта не се купуват с пари, а стоенето на пейката, само защото върху нея пише "Барселона", не е достатъчно. Не е достатъчно поне на Везенкови.

Неговите спасители в може би най-трудния момент от кариерата му са собствениците на Олимпиакос – братята милиардери и корабни магнати Панайотис и Георгиос Ангелопулос.

Договорът между Везенков и символа на баскетболна Пирея е за срок от две години. Параметрите по контракта са същите, както в Барселона: обща стойност 1 млн. евро, или по 500 000 евро на сезон.

23.09.2021 г.

С публикация, скрепена със снимка, медиите в Гърция съобщават, че Олимпиакос е подписал нов договор с Александър Везенков. Според него, крилото ще носи червения екип на гранда от Пирея до лятото на 2024 г. За целия период пък Везенков ще прибере сумата от 2,7 млн. евро.

Това прави точно по 900 000 евро заплата за всеки един от тези три сезона (2021/2022, 2022/2023, 2023/2024). Любопитното тук обаче е включването на специална клауза, в случай, че Везенков поиска да напусне преждевременно, заради клуб от НБА.

2.01.2023 г.

Във втория ден на новата година, Олимпиакос и Александър Везенков оповестяват официално, че са си стиснали ръцете за удължаване на договора между двете страни, според който нашето момче остава на гръцка земя до лятото на 2025 г. Клаузата за откупуване от НБА остава в сила.

Така контрактът, сключен през септември 2021-а, на практика се удължава с още година – до края на сезон 2024/2025. Най-голямата новост в него касае заплатата на 206-сантиметровото крило: от 900 000 евро на сезон в Пирея, тя се увеличава на 1,5 млн. евро на сезон.

27.06.2023 г.

Сакраменто Кингс от НБА е готов да предложи на Александър Везенков 4-годишен договор, на обща стойност $12,5 млн., съобщават американските медии. Официална оферта все още няма, но параметрите се знаят, тъй като в САЩ, всичко е открито, когато става въпрос за бюджети и пари.

29.06.2023 г.

Олимпиакос предлага на Александър Везенков договор за още 4 години, на обща стойност 10  млн. евро, без бонуси при евентуално спечелване на Купата и титлата на Гърция, както и при триумф в Евролигата.

Това прави по 2,5 млн. евро на сезон, ако Везенков избере да остане в Атина, а това означава, че заплатата му би се увеличила с милион евро, ако каже „да“.

И това предложение, сложено до онова, което се знае, че биха могли да дадат от Сакраменто, изглежда дори по-добро от финансова гледна точка. Защото отвъд океана, Везенков моментално би изгубил 50% от обещаното от Сакраменто, издължавайки се към хазната като изряден данъкоплатец, според американските закони. Данъчната система в Гърция за облагане върху заплатата е около 30%.

Ще отиде ли Везенков в НБА?

Отговор на този въпрос ще имаме до дни. Това е най-трудното решение, което някога му се е налагало да взима в кариерата си, а и в живота си въобще.

Това, за което можем да се обзаложим е, че решението, Александър няма да вземе, мерейки между Европа и Америка къде би взимал по-висока заплата.

Сърцето му е твърде голямо, за да пулсира в ритъма на някакви долари и евра повече, или по-малко. Сърцето му обаче е това, което накрая ще отсъди:

Остана ли на Саша недовършена работа в Европа?

3,1 секунди.

Аз лично мисля, че само толкова недовършена работа му остана на Везенков в Европа. Но аз съм само автор на всички 1377 думи, изписани по-нагоре в този скромен текст, с когото не ангажирам никого, освен себе си.

Успех, момче! Времето е всичко, което имаме. Когато го имаме...

P.S. Този сезон с Олимпиакос, Александър Везенков стана носител на Купата на Гърция, стана шампион на Гърция, стана най-добър реализатор и най-полезен играч на сезона в Евролигата, игра финал в Евролигата, в който 3,1 секунди преди края на редовното време се виждаше победител.