на живо

Баскетболистите ни се сринаха срещу Португалия

Росен Барчовски: Всички сме виновни

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол се срина в първия си мач след ЕвроБаскет 2022. Възпитаниците на Росен Барчовски загубиха гостуването си на Португалия в Коимбра с 78:88 (20:21, 32:23, 12:23, 14:21) в директната битка на върха в група F на предварителните квалификации за Евро 2025.

За България със 17 точки в съблекалнята се прибра Чавдар Костов, а с 14 и 7 борби е Дейвид Кравиш.

Така “лъвовете” изпуснаха златна възможност да окупират върха в групата и да се доближат до втората фаза на пресявките. Лидер е Португалия с 3/0, а "лъвовете" са втори - 2/1. Трети е Румъния с 1/2, а Кипър е последен с 0-3. Само първият в крайното класиране печели директен билет за следващия етап на пресявките, докато останалите три тима ще играят допълнителни квалификации.

В неделя от 16:00 часа България гостува на Кипър в четвъртия си мач от потока.

Най-точно случилото се на терена обобщи Барчовски: „Няколко са причините за загубата. Допуснахме прекалено много грешки – 17, което на това ниво е недопустимо, а на всичко отгоре сме получили 21 точки от тях. Фокусът ни беше да спрем стрелбата им от тройката, защото там са силни. Вкараха ни 6 тройки с 27% успеваемост, но ни отбелязаха 40 точки в полето. Мач, който искаш да спечелиш като гост, се печели със защита. Беше ясно, че не може кой знае какво да очакваме в нападение. Кравиш беше без една тренировка с отбора.

Допуснахме спад през третата част с индивидуални грешки и такива в нападение, няма да споменавам имена. Всички в България сме виновни, защото такава пресираща защита никой не играе. Ние симулираме преса, симулираме агресия, но никой не го прави. Треньорите се огъваме, защото няма изпълнители, била къса ротацията, по-опитните натискат треньорите това да не се случва. Но това се случва, трябва да стане по време на тренировки и изискване по време на мачовете. Огромна слабост още от подрастващи.

Видяхте, че ни се разби цялата организация, макар и да не е била изградено кой знае какво за тези дни, но имахме някои нападения, които не можахме да изпълним.

Като прибавя и 10% съдийски – казвам ги накрая, защо не е оправдание. Но са 10, не 5. Не знам колко фаула не свириха, какво не си измислиха. На третата минута след влизането на Кравиш съвсем умишлено му свириха второ лично нарушение.

Ако има нещо хубаво, то е, че загубата от 10 точки не е толкова тежка. Има втори мач в България. Трябва да създадем страхотна атмосфера, много по-добра от тази.

Тръгваме за Кипър през нощта. Не мога да разбера защо винаги пътуваме посред нощите. Ще трябва да се възстановим и наша работа като професионалисти и треньори е да мотивираме отборът да играе", разочарован бе селекционерът ни.