на живо

Баскетболните национали на мястото на Русия по пътя към Париж 2024

Селекцията на Росен Барчовски с шанс да се класира за олимпийските игри

Lap.bg

Националният отбор на България по баскетбол за мъже ще получи шанс да си осигури място на олимпийските игри в Париж през 2024 година. Новина бе оповестена от Борда на ФИБА, който взе решение да не допуска Русия до олимпийските квалификации заради продължаващата война с Украйна.

Снимка: Lap.bg

По този начин мястото на Сборная в ранглистата на ФИБА бе бъде заето от следващия тим, който е именно българският. В резултат на това селекцията на Росен Барчовски ще бъде част от предварителните пресявки.

Снимка: Lap.bg

За място във френската столица ще се борят 12-те отбора, които не се класираха за втората фаза в квалификациите за световното първенство по-късно тази година, сред които са и българите. Същото важи още за Мали, Чили, Куба, Вирджински острови, Китайско Тайпе, Индонезия, Корея, Сирия, Северна Македония, Полша и Португалия.

Снимка: Lap.bg

Сред съперниците на „трикольорите“ могат да бъдат още Камерун, Конго, Гвинея, Нигерия, Сенегал, Тунис и Уганда от Африка, Аржентина, Бахамите, Колумбия, Панама, Уругвай, Бахрейн, Индия, Казахстан, Саудитска Арабия от Азия и Америка. От Европа участници ще са още Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Израел, Нидерландия, Швеция, Турция и Украйна.

Снимка: Lap.bg

Победителите в петте турнира от предварителните олимпийски квалификации ще се класират за същинските пресявки за Париж, които ще се състоят през 2024 година. Предварителните олимпийски турнири ще се проведат в периода от 12 до 20 август 2023 г., а жребият ще бъде изтеглен на 1 май. Домакините ще станат ясни на заседание на Борда на ФИБА на 28-29 април.