на живо

Черно тото: Наказват наред в българския баскетбол

ФИБА ни разследва за нелегални залози, решенията се очакват скоро

Грандиозен скандал се задава в българския баскетбол. В момента тече мащабно разследване за нелегални залози, което ще доведе до вълна от наказания на играчи както от мъжкото, така и от женското първенство.

Новината беше потвърдена за bTV от източници, ангажирани пряко с разследването. А официалните решения се очакват в кратки срокове.

Във вторник Международната федерация спря правата на бившата националка Теодора Динева. Тя получи забрана за участие във всички дейности на ФИБА.

Санкцията вече влезе в сила и е до 25 октомври 2026 г. Причината: нарушаване на Етичния кодекс и интегритет и участие в залози.

28-годишната Динева носи екипите последователно на Рилски спортист, Нефтохимик 2010 и Берое. Дебютира за България на 17 ноември 2018 г. в двубоя с Украйна. Има изиграни два официални мача с националния тим.

"БФ Баскетбол също бе в сътрудничество и комуникация с ФИБА от началото на разследването на случая до получаване на официалното решение", обявиха от централата.

"Федерацията подкрепя политиката на ФИБА и няма да толерира дейности, противоречащи на принципите на феърплея и честната игра, като ще продължи да предприема действия в борбата с нерегламентираните залози.

Във връзка с други продължаващи разследвания, ФИБА и БФ Баскетбол напомнят на всички играчи, треньори, съдии и лицензирани от федерацията лица, че все още могат да докладват, ако имат информация за нарушения. Неспазването на това ще доведе до санкции, дори ако не сте замесени в нарушението, което сте пропуснали да докладвате", допълват от БФ Баскетбол.