на живо

Да не се ваксинираш: Решение за 100 милиона долара

Звезда от НБА се оплака от ултиматум и провалена сделка

Да не се ваксинира срещу Covid-19 се оказа решение за 100 милиона долара за баскетболиста от НБА Кайри Ървинг. През миналия сезон 30-годишният гард на "Бруклин Нетс" пропусна всички домакински мачове до март заради забраната на щата Ню Йорк за неваксинирани да посещават закрити обществени пространства. А участията му в гостуванията също зависеше от регламентите на различните щати.

Седемкратният участник в Мача на звездите разкри, че отказа му да се имунизира му е коствал 4-годишно удължаване на договора. "Решение, което се оказа на цена от 100 и нещо милиона долара - призна той. - Тъй като не бях ваксиниран, около бъдещето ми имаше много несигурност - например дали ще остана в лигата и в отбора. Ето как трябваше да се изправя срещу последиците от това да загубя работата си".

Новият сезон в НБА стартира на 18 октомври и Ървинг ще играе за "Нетс" срещу 36,5 милиона долара, но от следващото лято става свободен агент. Той трябваше да подпише новия си договор миналата година. "Ще се наложи да приема ситуацията, макар че не е никак лесно. Чувствах се притиснат от ултиматум."

Гледната му точка обаче беше оспорена от генералния мениджър на отбора Шон Маркс. "Не е имало никакъв ултиматум. Просто искаме надеждни и отговорни хора. Ваксинирането е личен избор. Когато изискванията влязоха в сила, преговорите по договора бяха преустановени. Изобщо не сме стигали до сделка.