на живо

Исторически успех на Деси Ангелова във френския баскетбол

Българката победи за трети път на финал селекцията на легендата Тони Паркър

Исторически успех за една от най-добрите баскетболистки на България от близкото минало и настоящ треньор - Десислава Ангелова. Уви, не в България, а във Франция, където Деси работи и живее повече от две десетилетия.

Носителката на седем шампионски титли у нас като плеймейкър на славния тим на "Левски Спартак" бивша баскетболистка се превърна в първия треньор в историята на френския баскетбол, който печели Купата на страната в три поредни години, с един и същ отбор.

Също, както през 2018 и 2019-а (следва 2-годишна пауза заради пандемията), талантливите момичета на Ангелова от академията на "Мондевил" надиграха на финала в митичната зала "Берси" в Париж АСВЕЛ - клубът, който е собственост на бившата звезда от НБА - легендата Тони Паркър.

В събота в "Берси", 18-годишните девойки от "Мондевил" завоюваха трофея след победа с 93:88. От 1985-а досега, нито един отбор във френския баскетбол не бе триумфинал с Купата на Франция в три последователни години!

Десислава Ангелова пое академията на "Мондевил" през 2016 г. „И двата отбора изнесоха страхотно шоу. Имаше много изгубени топки, но това е нормално, като се има предвид какъв в залогът. Бях изненадана от началото, бяха по-стресирани от обикновено. Не вложихме интензитета в защита, който искахме. Не беше най-доброто начало, но се върнахме и защитата започна да работи. Не заслужавахме да загубим. В края направихме няколко добри действия и стигнахме до успеха„, сподели пред Actu.fr. Десислава Ангелова.

Гордея се със състезателките. Заслужавахме да спечелим. Това е истинска награда за момичетата в този труден сезон с върхове и спадове„, каза още многократната шампионка на България, която през 2017 г. води и националния ни отбор за кадетки до 16 г.