на живо

Динозаври, македонци и детско меню: Къде отива Саша Везенков? (ВИДЕО)

Още любопитни факти за Торонто Раптърс

Динозаври, македонци и детско меню: Къде отива Саша Везенков? (ВИДЕО)
 

Очаква се съвсем скоро от Торонто Раптърс да потвърдят, че спортист номер 1 на България за 2022 и 2023 г. Александър Везенков ще облече техния екип. 

Екип, който всъщност е вдъхновен от кутия за детско меню на една от големите вериги за бързо хранене! 

Къде отива българският баскетболист? В най-младия тим от НБА, основан в годината на раждане на Везенков, и вдъхновен от... един от хитовите филми в началото на 90-те. 

Снимка: Getty Images

Ето няколко интересни факта за Торонто Раптърс:

Тимът е основан през 1995 г., когато НБА решава да разшири шампионата и да включи и канадски тимове. В северната страна те са два - Раптърс и Ванкувър Гризлис. 

Снимка: Getty Images

Всъщност първият мач в НБА на 1 ноември 1946 г. е между Торонто Хъскис и Ню Йорк Никс. След това обаче канадците се разпадат. 

През 1995 г. бизнесменът Джон Битов-младши се захваща със задачата да създаде отбор. Той произлиза от семейство на емигранти от... Егейска Македония. Баба му Вана и дядо му Никола са едни от основателите на българо-македонската църква "Св. Георги" в Торонто и финансови благодетели на организации като Македонската патриотична организация.

Снимка: Getty Images

Но за името не се насочва към корените си, а към актуалните събития. Раптърс са кръстени на филмът, който предизвиква истински бум в киното - "Джурасик Парк". Битов е посъветван от 8-годишният си син Брет да не залага на очакваното "Ти-Рекс" и затова велосирапторът се появява на логото и в името.