на живо

Един българин и 4 отбора за 130 млн. евро

Везенков прибира 900 000 евро от „Олимпиакос“ за най-силния сезон в кариерата си

Един българин и 4 отбора за 130 млн. евро

Да допуснем, че имате 130 млн. евро. Какво бихте си купили с тях? Ще се разходите в Космоса 3-4 пъти като истински баровец? Ще инвестирате в 10 луксозни вили в Монте Карло? Може да станете горд собственик на най-скъпата кола в света – прословутото Ферари 250 GTO – модел от 1962 г. и дори да ви останат едни 30 млн. евро за черни дни (цената на този автомобил към днешна дата е 100 млн. евро – б. ред.).

Някои хора инвестират… в баскетбол. Като например този баскетбол, който от 19 до 21 май се играе в „Старк арена“ в Белград. Четирите отбора, които тази събота на 300 км от София ще излъчат кой е най-достойният да се нарича шампион в Евролигата, струват точно толкова: 130 млн. евро!

„Реал“ Мадрид, „Барселона“, „Анадолу Ефес“, „Олимпиакос“. И един българин, който играе най-силният баскетбол, откакто е хванал за първи път топка в живота си.

Всички те, сумарно, правят точно 130 млн. евро, показва дългосрочно проучване на специализирания баскетболен сайт basketnews.com.

Най-беден от тях е именно „Олимпиакос“ - клуб, който всеки втори българин, който поне малко разбира от спорт и поне малко се е научил да не злослови и да не завижда, има основание да припознае като свой отбор. И клуб, който е притежание на братята корабни магнати Панайотис и Георгиос Ангеполупос – собственици на една от водещите компании в света за танкери - „Аркадия шипинг“.

Причината снощи в „Старк Арена“ да имаше десетки българи, облечени в червени потници е, че в гранда от Пирея играе един добре възпитан и талантлив младеж с №14, за когото точно в този момент, някъде в Европа наддават здраво:

Александър Везенков!

С годишна заплата от 900 000 евро този сезон (първи сезон от новия му 2-годишен договор – б. ред.)

Според известния италиански журналист Матео Андреани от Basketinside360, Везенков е сред най-скъпоплатените играчи на „червените“. Тези 900 000 евро обаче са едва половината на годишната заплата на лидера на южните ни съседи – Костас Слукас (1,8 млн. евро).

„Олимпиакос“ не може да си позволи повече от това, тъй като със своите 16 млн. евро бюджет е към опашката в Евролигата. Догодина пък българската гордост в един от най-класните и най-комерсиалните спортни турнири в света ще получи макар и минимално, но все пак увеличение: 950 000 евро, твърди Андреани.

Всъщност, „Олимпиакос“ са адски късметлии, защото синът на легендата на „Балкан“ Сашо Везенков, сложи подписа си под новия си договор през септември миналата година. Ако това трябваше да се случи в момента, цената му би била двойна, твърдят специалистите.

Къде обаче са най-големите пари в баскетболна Европа?

На върха на финансовата пирамида в Европа стои „Реал“ Мадрид. За баскетбола всяка година в Кралския клуб се отделят 45 млн. евро. Повече от половината от тази сума отива за заплати на играчи и треньори.

Само с половин милион евро по-назад е „Барселона“. И при каталунците половината средства се стопяват ежегодно за възнагражденията на главните действащи лица на терена, както и на тези по костюм, на пейката и до страничната линия.

Рекордна тук е заплатата на голямата звезда на отбора Никола Миротич, в чиято банкова сметка на всеки 12 месеца постъпват по 5 млн. евро. В Европа Миротич е крал, но тези 5 милиона евро годишно са по-малко от половината от годишната му заплата, докато той все още бе част от НБА.

Трети по бюджет на този Файнъл Фор в Белград, но първи по призвание и заслуги е турският „Анадолу Ефес“.

Клубът от Истанбул бе големият победител в Евролигата през миналия сезон, а тази неделя ще се опита да спечели и трофея. „Анадолу Ефес“ притежава бюджет от 25 млн. евро, като от тях пренасочва 15 млн. за заплащане на баскетболисти и треньори.

С екипа на „Анадолу Ефес“ играят двама от тримата най-скъпоплатени баскетболисти в Европа: веднага след Миротич се нареждат Шейн Ларкин и Василие Мицич. Договорът на американеца, който наистина е нечовешки добър, му носи близо 4 млн. евро годишно в банковата сметка. А този на сърбина, който в четвъртък вечер разплака Везенков и „Олимпиакос“ – 3,2 млн. евро годишно.

И така, вече смятаме:

45+44+25+16 – това прави точно 130 млн. евро на паркета в една от най-прочутите и най-славните баскетболни зали в света – „Старк Арена“ в Белград по време на тазгодишния Файнъл Фор.

Четири отбора, 130 мл. евро и един българин, който миналата нощ не мигна, но не поради финансови въпроси: просто не се спи, когато са те били с кош в последната секунда. И понеже магията на спорта невинаги се измерва във валута, нека поспрем и да отделим минута време да бъдем горди, че едно момче на име Александър Везенков може би тази година все още няма да е станал милионер, но пък бе избран в Идеалния отбор на Евролигата.

Знаете ли кои са останалите четирима?

Никола Миротич (5 млн. евро заплата) и Валтер Таварес (2,1 млн. евро) от „Реал“, Шейн Ларкин (3,7 млн. евро) от „Анадолу Ефес“ и Майк Джеймс (2,2 млн. евро) от „Монако“.