на живо

Финал в Белград: 5 мача, 5 скандала на "Цървена звезда" - "Партизан"

В крайна сметка "червено-белите" спечелиха титлата в Адриатическата лига

Някои мачове от самото начало предвещават бурни събития по трибуните. Като тези между белградските "Цървена звезда" и "Партизан". Двата тима се срещнаха на финала на баскетболната Адриатическа лига и изиграха цели 5 последователни двубоя пред пълни трибуни. 

И ако това не е взривоопасно?! 

За футболните мачове със същите агитки сръбската полиция се опитва да подсигури достатъчно място между тях, както и различни маршрути за достъп до стадиона. Въпреки това "Делие" и "Гробарите" винаги намират начин да си спретнат бой. Този път обаче фокусът не беше толкова към дългогодишната ненавист между агитките. По-скоро съдиите бяха тези, които предизвикваха недоволството. 

Срещите се играха само в една зала и в нея бяха допускани само феновете на символичния домакин.

Мач номер 5:
Последната среща в Адриатическата лига донесе радост на "Цървена звезда". Тя обаче не беше изключение от предишните 4. В средата на второто полувреме Никола Калинич от "червено-белите" получи четвърто лично нарушение и това доведе до хвърлени предмети към рефера Саша Пукл от Словения. Той прекъсна срещата, прати баскетболистите по съблекалните, а с нахлуването на привържениците трябваше да се справя жандармерията. 

В крайна сметка мачът продължи, част от феновете на "Цървена звезда" трябваше да бъдат преместени от местата непосредствено до игрището на такива в по-високата част на залата. Но недоволството им трая кратко заради победата. 

"Честитя на "Цървена звезда" титлата, която спечелиха, играейки баскетбол в такива условия. Мисля, че всичко е ясно, впечатлението е най-важно, то е всичко. При такива условия вие очаквате аз да говоря за баскетбол?", заяви треньорът на "Партизан" великият Желко Обрадович след мача.

Мач номер 4:
Може би най-спокойната среща от серията. В нея "Партизан" победи "Звезда" със 112:84. 

Единствено поведението на Урош Трифунович от "черно-белите" остави "горчив вкус". В последната четвърт той отбеляза тройка и абсолютно неспортсменски се опита да провокира баскетболистите на скамейката на съперника. 

Поведението му беше възнаградено с възгласи от феновете на "Партизан".

Мач номер 3:
Той продължи повече от 3 часа и гневът отново беше върху съдията Матей Балтазар. Той пострада от хвърлен от феновете на "Партизан" телефон. Прекъсването този път продължи 45 минути, а след това все пак се доиграха оставащите 57 секунди от мача. 

Всъщност предмети към терена от феновете на "черно-белите" "валяха" и по време на загрявката, както и след срещата, въпреки победата със 70:67. В крайна сметка голяма част от тях останаха извън залата за следващия мач, а клубът трябваше да плати парична глоба. 

Мач номер 2:
И двата тима бяха недоволни от съдийството и подадоха жалби. Оказа се, че реферите са сгрешили 7 пъти в ущърб на "Звезда" и 4 пъти против "Партизан". 

Това не беше всичко! След края на срещата помощник-треньорът на "Партизан" Богдан Караичич беше уцелен със стъклен предмет от трибуните. За щастие се размина без тежки последици.

Баскетболистът на "черно-белите" Матиас Лесор пък сам потърси физическа саморазправа с феновете, но беше бързо вразумен от съотборниците си.

Мач номер 1:
Като за начало феновете не бяха чак толкова активни в "пакостите". Чуваха се обаче обидни подхвърляния и песни именно към треньора на "Партизан" Желко Обрадович, който напълно професионално ги приемаше с безразличие. 

Що се отнася до баскетболистите, те показаха спортсменство в повечето случаи, въпреки напрежението. Двата тима често се бранеха един друг от хвърлени предмети и съдействаха по всякакъв начин на полицията, а след това се поздравяваха, както предполага добрата спортна култура.