на живо

Грандиозен скандал с автокош в баскетбола (ВИДЕО)

Национал на Грузия опита да изравни от името на Филипините, но... пропусна

Грандиозен скандал с автокош в баскетбола (ВИДЕО)
 

Огромен скандал в баскетбола преди олимпийските игри в Париж. Грузия се нуждаеше от победа с поне 19 точки срещу Филипините, за да продължи към полуфиналите на квалификацията в Рига, но така и не успя да натрупа достатъчен аванс.

При 96:94 за грузинците и 2 секунди преди сирената филипинците получиха право да изпълнят два фаула. Крис Нюсъм отбеляза първия, а преди втората му стрелба съперниците уточниха тактиката с жестове.

Планът беше ясен - ако Нюсъм пропусне, те ще опитат да отбележат в собствения кош. Така редовното време би завършило при 96:96, а в продължението Грузия щеше да търси чудото - 19 точки разлика.

Първата част от плана мина добре - баскетболистът на Филипините не успя да вкара. Гога Битадзе обаче не успя да изиграе своята роля.

Той се престори, че иска да овладее отскочилата топка, но всъщност опита да я насочи в коша. Тя обаче отскочи два пъти и така и не влезе. Отчаяните жестове на съотборниците и селекционера бяха красноречиви. 

Подобна стратегия използва и Реал Мадрид в европейски сблъсък срещу Варезе на 18 януари 1962 г. Испанският гранд иска да избегне продълженията, където вероятно ще загуби тежко заради къса скамейка.

В първия мач у дома треньорът на Реал Педро Ферандис нарежда на своите да си вкарат автокош, с който да подарят победата на Варезе - 80:82. Белите печелят реванша със смазваща преднина - 83:62.

Този епизод преди 62 години провокира ФИБА да промени правилата и да забрани стрелбата в собствения кош. Любопитно какво щеше да се случи, ако грузинците бяха успели...