на живо

"Харчех в стриптийз клубове, вместо да храня 2500 души"

Изповедта на една бивша звезда от НБА

 

Преди да започнат в НБА всички играчи са задължени да преминат през 4-дневна обучителна програма за новаци. Тя включва информация относно правилника, комуникацията с вътрешни и външни лица, инвестиции и други. Но докато някои следват тези насоки, при други случаят не е такъв.

Джей Ар Смит е от последните. Бившата звезда заработи 91 млн. долара за 16 сезона в американския елит. Вече прекратил кариерата си, 38-годишният гард съжалява, че прахосал голяма част от постъпленията си, вместо да ги използва, за да помогне на нуждаещи се.

"Ние предпочитаме да похарчим 60 хил. долара в стриптийз клуб пред това да осигурим храна на 2500 души в гетото. Аз можех да нахраня 10 пъти целия квартал само с парите, които плащах за глоби - примерно, когато изпусна автобуса на отбора. Бях такъв егоист... Исках дизайнерско яке, луксозна кола, да изглеждам по определен начин.", призна Смит.

"Защо? За да впечатля кого? Гледат на мен като на пример и си казват "Оо, това е начинът. Това е готино."

"Посещаваме стриптийз клубове, пушим трева, топим другите. Вижте какво величаем... И влагаме милиони в това. Известни марки плащат, защото това се търси.", каза още екс баскетболистът.

Смит записа 977 мача в НБА, като игра за Ню Орлиънс Хорнетс, Денвър Нъгетс, Ню Йорк Никс, Кливланд Кавалиърс и Лос Анджелис Лейкърс. Той записа средно по 12.4 точки на мач. За негово съжаление, ще бъде запомнен с грешката си във финала през 2018 г.

След оттеглянето си през 2020 г. Смит се посвети на голфа. Вярва, че ако бе започнал с този спорт като дете, може и да не бе станал баскетболист. Обожава, че в голфа зависиш от себе си, докато в баскетбола лесно можеш да обвиниш други. В момента работи усилено върху разбиването на репутацията си на проблематична личност.

"Хората имат погрешна представа за мен. Изградили са си я без да ме познават лично. Сега често ми казват, че не са очаквали да бъда такъв. Мислили са ме за арогантен и егоцентричен.", коментира Смит.