на живо

Историческо: Жена класира АЕЛ на финал в Балканската лига (ВИДЕО)

Калия Пападопуло е първата жена - старши-треньор на мъжки отбор в цяла Европа

Историческо: Жена класира АЕЛ на финал в Балканската лига (ВИДЕО)

Нищо вече не е същото в баскетболна Европа, особено пък в Деласпорт Балканска лига. В 16-ия пореден сезон на турнира, историята е пренаписана. При това, завинаги. И при това, за добро.

В основата на историята, разбира се, стои жена. Нейното име е Калия Пападопуло, която класира домакина на финалната четворка АЕЛ Лимасол на финал в дебютното участие на клуба в надпреварата.

И за да не се чудите как така някаква жена може да прати един мъжки баскетболен отбор, на какъвто и да било финал, отговорът е прост и се помни лесно:

Калия Пападопуло е старши-треньорът на АЕЛ Лимасол. На мъжкия АЕЛ Лимасол!

Нещо повече: Калия Пападопуло е първата жена - старши-треньор на мъжки баскетболен отбор в цяла Европа. И по този показател историята на баскетбола на Стария континент е пренаписана още през март миналата година, когато бившата баскетболна звезда на женския национален отбор на Кипър е провъзгласена за старши-треньор на мъжкия АЕЛ.

В неделя в Лимасол, АЕЛ излиза като фаворит във финала срещу Сигал Прищина, отстранил от пътя си черногорците от Ловчен. Защото зад гърба на жълто-черните от АЕЛ ще бъде изумителната им публика. В петък вечер близо 3000 екзалтирани фенове не спряха да подкрепят тима в тежката битка срещу миналогодишния финалист в турнира - Пея Косово.

АЕЛ спечели с 99:94 и посяга към трофея в Балканската лига, който би се оказал втори европейски трофей в историята на клуба, след този в Южната конференция на ФИБА преди почти две десетилетия.

АЕЛ Лимасол има рекордните за кипърския баскетбол 13 шампионски титли, включително е единственият клуб от острова, който може да се похвали с пет поредни титли в периода 2002-2007.

Калия Пападопуло играе баскетбол на професионално ниво в продължение на 23 години, като кариерата ѝ започва именно от АЕЛ и завършва в родния ѝ клуб. Многократна шампионка и носителка на Купата на Кипър с АЕЛ, единствената, която три пъти е избирана за №1 в първенството в родината си, което ѝ гарантира статут на една от най-влиятелните личности сред населението на острова.