на живо

Извадиха Левски от Балканската лига

"Сините" отказаха да пътуват без чуждестранните си играчи

Lap.bg

Левски няма да продължи участие в Балканската лига през този сезон. „Сините“ са дисквалифицирани, обявиха от официалния сайт на регионалния турнир.

До отстраняването се стига, след като столичани отказаха да пътуват за мачовете в надпреварата без чуждестранните си играчи, картотекирани в състава. Това е против правилата на състезанието.

Снимка: Lap.bg

Новината бе обявена от спортния директор Шай Щрикс. Миналата седмица съставът на Димитър Ангелов трябваше да гостува на Башкими и Пея, но не пътува до Косово заради Купата на България.

В резултат на това тимът от София бе наказан с две служебни загуби от по 20-0 и ще бъде санкциониран финансово. Българите бяха последни в класирането с една победа и седем загуби.

Същата съдба сполетя и Башкими, който няма да довърши сезона. Косоварите също не изпълняват своите задължения. От клуба изтъкват като причина невъзможността да играят по план своите международни мачове. Отборът от Призрен бе шести в подреждането с два успеха и шест поражения.

Снимка: Lap.bg

„Основната причина е, че тимовете не могат и няма да играят с ефективни и силни състави. Не можем да се съгласим крайният изход на мачовете в Балканската лига да бъде ясен още преди началото на срещите“, пишат от ръководството на турнира и добавят:

„Предишната вечер украинският Будивелник реши да прекрати участието си в международни мачове, включително в Балканската лига. Фактът, че се изправяме почти всеки ден пред нови предизвикателства и проблеми, няма да ни спре по нашия път и цел да осигурим на участниците честна и коректна надпревара.“

„Няма да се съгласим мачовете от Балканската лига да са решени още преди началото им поради това, че отборите играят с 6-7 състезатели и без чужденци, тъй като някои от тях не могат да пътуват в чужбина. Този въпрос е критичен и ние не можем да го подкрепим. Отдадени сме на това да завършим сезон 2022/23 с четири отбора – българският Берое, израелският Апоел Беер Шева, косовският Пея и черногорският Милениум, които проявяват уважение през целия сезон към мачовете по професионален начин, без да създават никакви проблеми.

Снимка: Lap.bg

Ще завършим редовния сезон с още два мача, а в края на април ще се проведе Финалната четворка – между 28.04 и 30.04 в 15-ия сезон на Балканската лига. Домакинът на Финалната четворка ще бъде обявен в първата седмица на април“, завършва изявлението, подписано от спортния директор на организацията Шай Щрикс.