на живо

Кой българин се е събличал в една съблекалня с Леброн? (СНИМКА)

Има само един наш баскетболист, който е тренирал рамо до рамо с Краля в НБА

От 8 февруари 2023 г. Леброн Джеймс вече официално отвори нова страница в историята на НБА като се превърна в най-добрия стрелец в асоциацията за всички времена.

Краля измести от върха в класацията легендарния Карийм Абдул-Джабар, който вече е на второто стъпало с 38 387 точки на сметката си срещу 38 390 за звездата на Лейкърс.

Има обаче само един българин, който познава лично Леброн Джеймс в качеството си на негов съотборник, макар и за кратко. Само един наш баскетболист е имал привилегията да дели една съблекалня, да играе в един отбор и да тренира рамо до рамо, на едно игрище с Джеймс.

И неговото име е Тодор Стойков!

Специално за bTV, Стойков извади от личния си архив историческа снимка, направена в САЩ, на която той е в компанията на Леброн.

 Пътищата на двамата се пресичат през 2003 г. Тогава Стойков е топ реализатор в Европа, а поразяващата му лява ръка разплаква подред едни от най-големите клубове на Стария континент.

Варненецът оглавява почти всички престижни класации в турнира УЛЕБ Къп, където води Лукойл Академик до знаменити победи над грандове като Реал Мадрид.

Скаути от НБА го забелязват и заедно с мениджърите му от агенция „Интерперформансис“ го изпращат отвъд океана.

Стойков облича екипа на Кливланд Кавалиърс за лятната лига в НБА, а точно тогава „кавалерите“ избират под №1 в драфта Леброн Джеймс. Тогава бъдещия властелин на Лигата на извънземните е само на 19, нахлува в света на парите и големия баскетбол директно от гимназията.

И независимо, че Стойков не се задържа в Кливланд, минават години, но след олимпийските игри в Атина през 2004-а, Леброн ще признае в свое интервю пред колегите от БНТ: „Помня момчето с лявата ръка.