на живо

Коя е българката, на която повериха финала на световното по баскетбол? (СНИМКИ И ВИДЕО)

Тя е първата жена-технически делегат на мъжки финал в историята на Световната купа

 

Днес (10.09.2023 г. б.а.) в Манила, ще бъде излъчен новият световен шампион по баскетбол за мъже. Финалът между Германия и Сърбия е исторически. И за Германия, и за Сърбия, но и за България.

Никога досега Германия не бе стигала до мач за титлата на първенства на планетата. Това е осмото участие на Бундестима на световно, а връх в представянето на отбора до този момент беше бронзът през 2002 г.

Никога досега Сърбия не е ставала световен шампион под името Сърбия. Всичките предишни пет световни титли (последната от тях е в Индианаполис през 2002-ра б.а.), са завоювани под флага на разпадналата се официално на 3 юни 2006 г. Югославия.

Световните първенства по баскетбол за мъже имат 73-годишна история. Първото се провежда през 1950 г., а това, което ще приключи днес в столицата на Филипините, е 19-то поред. Никога досега в историята на Световната купа (от 2010-а ФИБА преименува официално световните първенства на Световна купа – б.а.), жена не е била технически делегат във финала!

Историята обаче е пренаписана, защото на секретарската маса днес за мача за трофея между Германия и Сърбия сяда първата жена. Нещо повече:

Тази жена, която отваря нова страница в историята на световните първенства, е БЪЛГАРКА.

Нейното име е Елеонора Рангелова. За нея като технически делегат на ФИБА това е дебют на световни първенства при мъжете. За Рангелова финалът ще бъде мач №26 от старта на турнира до неговия му край. През цялото време българката изпълнява задълженията си на двубои, които се играят в Манила.

Рангелова беше делегат на зрелищния полуфинал, довел и до най-голямата сензация дотук на шампионата – шокиращата загуба на фаворита САЩ от Германия (111:113 – абсолютен рекорд на надпреварата по общо отбелязани точки – б.а.).

Световната федерация по баскетбол повери в ръцете на Рангелова и две срещи от четвъртфиналите тук, във Филипините: Литва – Сърбия (68:87) и Германия – Латвия (81:79), а останалите 22 мача с неин наряд в Манила бяха от първата и втората фаза на първенството.

Коя е Елеонора Рангелова и как така една българка стига до изключителния момент ФИБА да ѝ гласува това огромно доверие да бъде технически делегат в мъжкия финал на Световната купа?

Зад това напълно заслужено признание стои 17-годишен труд. През 2006 г. българката става комисар към ФИБА, а от 2019 г. се издига до технически делегат. Две години по-рано от Световната федерация по баскетбол въвеждат длъжността „технически делегат“ на мачовете. Тя е далеч по-отговорна от тази на обикновения комисар на срещите, защото включва освен задълженията на комисар, и редица други, свързани с администрация и организация на състезанията.

В момента, най-високото ниво състезания под шапката на ФИБА се поверяват единствено в ръцете на техническите делегати – това са всички световни и европейски първенства, както и елитните европейски клубни турнири.

Връх в професионалната кариера на българката е избирането ѝ за технически делегат на олимпийските игри в Рио през 2016 г.