на живо

Първият българин в НБА тръгва без думичка английски (ВИДЕО)

Георги Глушков отива във Финикс с благословенията на Тодор Живков, България прибира $200 000

 

Един българин ще играе в НБА и това прекрасна новина за баскетбола, спорта и целия живот у нас. След като се утвърди като №1 в Европа с екипа на Олимпиакос, Алексадър Везенков поема към Сакраменто Кингс. Договорът му е за три години на стойност 20 млн. долара.

36 години по-рано обаче друг българин прекосява Атлантическия океан на път към Лигата на извънземните. Нещо повече - Георги Глушков е първият представител на цяла Източна Европа.

Той каца на летището във Финикс, щата Аризона, на 25 септември 1985 г. Тогава е на 25, не знае нито думичка английски, но е пуснат лично от Тодор Живков. За трансфера му българската държава прибира $200 000 – сума, от която Георги получава трохи.

Не всеки обиква Америка. Глушков не успява. За една година изиграва 49 мача, сваля 15 кг, за да смени игровата си позиция и да се пробва като леко крило, а накрая хваща самолета обратно към Европа, в търсене на щастието.

Открива го на Апенините. Следвайки завета на майка си, че човек никога не спира да доказва себе си, започва отначало. Прави забележителна кариера в отборите на Казерта, Реджо Емилия и Сиена.

Открива и любовта в лицето на италианката Лучия. Двамата имат две пораснали вече дъщери – Андреа, която днес работи като преводач в родния град на майка си – Торино, и Никол, която завършва гимназия в София, а в момента следва биология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

Семейството се мести за постоянно в София през 2008-а, от 2011-а Глушков е президент на българската федерация по баскетбол.