на живо

"По-добре да бях умряла аз, а не Дражен Петрович" (ВИДЕО)

31 години от една от най-големите трагедии в баскетбола

"По-добре да бях умряла аз, а не Дражен Петрович" (ВИДЕО)
 

На 7 юни 1993 г. светът губи един от най-добрите си баскетболисти - Дражен Петрович. 

Той губи живота си само на 28 години на магистралата между Мюнхен и Франкфурт в смразяваща кръвта катастрофа. Трагедията е огромна! Петрович е световен (Аржентина 1990) и европейски (Югославия 1989) шампион с тима на Югославия. Има и сребърен медал от олимпийските игри в Барселона 1992 с тима на Хърватия. На клубно ниво е покорил бивша Югославия с Шибеник и Цибона Загреб, Европа с Реал Мадрид и от 1989 г. играе в НБА първо за Портланд, а след това за Ню Джърси Нетс. 

На 7 юни 1993 г. Петрович пътува в червен Фолксваген Голф заедно с приятелката си Клара и нейната близка Хилал Едебал, която днес е категорична: "По-добре да бях умряла в тази катастрофа. На Дражен май му е по-добре, отколкото на мен". 

Предисторията е, че Петрович решава да се прибере в Загреб заедно с Клара, възползвайки се от това, че самолетът, с който хърватския национален отбор се прибира от мача срещу Полша, каца в Мюнхен. Той просто иска да прекара повече време с нея.

Клара пък решава да вземе със себе си Хилал, за да не е сама на пътя. 

И така, на 7 юни 1993 г. баскетболистът спи на предната пасажерска седалка без колан, Клара шофира, а отзад седи Хилал. В 17:20 ч. камион, движещ се в противоположната посока, навлиза в насрещното, тъй като шофьорът се опитва да избегне удар. Маневрата му блокира и трите платна, а колата с Петрович се забива в него. Разследването показва, че Клара е карала с превишена скорост. 

И приятелката на Петрович, и Хилал са сериозно пострадали. Баскетболистът умира на място.