на живо

"Познавам лично някои от жертвите, безмилостно се убиват и колят деца"

Звезда от НБА с мощно послание срещу войната

Атаките на "Хамас" срещу Израел продължават от събота и броят на жертвите и от двете страни на конфликта нараства час след час.

Много публични личности призовават за мирно разрешаване на конфликта. Включи се и баскетболистът на Вашингтон Дени Авдия, който се готви за новия сезон в НБА с фланелката на Уизардс.

Баскетболистът със сръбски корени, който е син на бившия играч на Цървена звезда Зуфер Авдия, публикува пост в Instagram и изпрати сърцераздирателно съобщение, което се надява да намери път до онези, които трябва да го чуят.

"Докато играя баскетбол тук, мислите ми постоянно се връщат към Израел. Миналата събота терористи от "Хамас" и "Ислямски джихад" извършиха атаки на 21 места в Газа. Те безмилостно убиха, колиха и избиха невинни деца, жени и възрастни хора - някои у дома, някои на парти, други - на почивка.

Преследват ме образите на жени, деца и възрастни хора, отведени в Газа, където много от тях завършиха трагично. Болката се допълва и от факта, че познавам някои от жертвите лично", пише Авдия. В Instagram той е следван от над 200 000 души.

"Правя всичко по силите си, за да предам сериозността на ситуацията на моите съотборници във Вашингтон, колегите от НБА и общността в столицата като цяло. Най-важното е защитата на Израел. Трудно е да се отървем от снимките от Газа, където хора загубиха живота си, те ме преследват. Моите съболезнования на семействата на онези, чиито близки са били убити или отвлечени. Моля се за всички!".