на живо

Преди мача с България: Грузия обвини Турция в смъртни заплахи

Бяхме наричани с какви ли не имена и ни подканяха с жестове да отидем и да се бием, пише Шенгелия

Торнике Шенгелия стана поредният, взел отношение по скандала между Грузия и Турция на Евробаскет 2022. Тази вечер домакините играят в Тбилиси с България в мач, който "лъвовете" задължително трябва да спечелят, ако искат да запазят шансове за продължаване напред.

Вече е ясно, че комшиите няма да напуснат ЕвроБаскет, както първоначално заплашиха след множеството проблемни случки по време на двубоя между двата тима - включително с времеизмерването, дисквалификациите на Фуркан Коркмаз и Дуда Санадзе, както и обвиненията на Коркмаз, че е бил бит от противници в тунела. Той твърди, че е бил нападнат както от Санадзе, така и от две от звездите на Грузия - Гога Битадзе, който играе в НБА и Торнике Шенгелия, човек с два сезона при най-добрите и един от най-класните играчи на Стария континент в момента. Токо обаче е аут от ЕвроБаскет заради контузия, която получи дни преди старта на турнира.

Снимка: Lap.bg
Ето какво написа бившият играч на "Бруклин Нетс" и "Чикаго Булс":

"От нищото се създаде грозна ситуация, а развитието след това бе доста злополучно и можеше да бъде избегнато и от двете страни. От една страна, можеше да реагираме различно и да не позволяваме на емоциите да ни завладеят. Трябваше да свършим по-добра работа, като просто не реагираме на провокацията. Реагирахме като хора, като мъже и показахме чувствата си.

Но от друга страна, когато конфликтът започне на терена, той винаги трябва да остане там. Не трябва да подканваш противниците си пред техните приятели, семейства и хиляди фенове да отидат в тунела и да продължат разправията там.

Не е само това, но когато вървяхме към съблекалнята, провокациите от другата страна продължиха. Бяхме наричани с какви ли не имена и ни подканяха с жестове да отидем и да се бием.

Турските медии описаха доста цветущо съвсем различна картина от реалната, а това доведе до агресия към нас и семействата ни и от страна на противниковите фенове. Агресия, изразяваща се в много грозни съобщения и смъртни заплахи".