на живо

Съдията, който носи само загуби

Суеверие, скрита война или просто случайност?

Той е по-голяма заплаха от всеки съперник. По-голяма беда от контузията на Девин Букър. "Финикс Сънс" изпитват ужас от името му. Става дума за Скот Фостър.

Този човек на 55 години не вкарва кошове, не прави заслони или чадъри. Той е "само" съдия в НБА. Произнасянето на името му носи само и единствено кошмари за Крис Пол и неговите отбори. Последните 14 срещи от плейофите, които Фостър е ръководил, са завършвали със загуба за гарда.

Последната дойде в мача срещу "Ню Орлиънс Пеликанс". Пол акумулира 17 точки, 14 асистенции и 3 лични нарушения. В мига, в който името на Скот Фостър беше произнесено от диктора в залата последваха бурни освирквания от привържениците на "Сънс". Зрителите очевидно бяха запознати с негативната серия.

Серията на Крис Пол с рефера-"талисман" датира от 2013 година. Нарушения, спорове за тях и много разменени реплики влизат в "менюто" на този прикрит конфликт.

Връщайки лентата още по-назад, през 2007 година Пол играе за "Хорнетс" срещу "Сан Антонио Спърс" в плейофите. В заключителните минути на мача гардът стига лимита на лични нарушения. Съдията е Скот Фостър.

Година по-късно баскетболистът отново се среща с рефера и му припомня с неприкрита ярост за събитията от миналото. През 2018 година Пол губи нов мач с участието на злополучния съдия. "Скот Фостър в най-добрата му светлина", казва баскетболистът.

Серията можеше да приключи миналия сезон. Тогава "Финикс" спечели срещу "Клипърс" в мач, свирен от Фостър. Крис Пол обаче не играе заради положителен тест за коронавирус. Късмет? Баскетболистът не мисли така. "Ако можех да залагам... станаха прекалено много мачове поред", заявява преди време Пол.

Фостър е съдия в НБА от 1994 година и е ръководил над 1700 мача от редовния сезон и близо 200 от плейофите. Ако "Сънс" успеят да прескочат поне още един кръг от тазгодишните плейофи е много вероятно пътищата на Фостър и Крис Пол отново да се пресекат. Едно е сигурно - и тогава най-добрият отбор от редовния сезон ще трепери при появата на този съдия на терена.