на живо

Сигнал за конфликт на интереси срещу спортния министър (ВИДЕО)

По закон Георги Глушков трябва да освободи президентския пост в БФ Баскетбол

Сигнал за конфликт на интереси срещу спортния министър (ВИДЕО)

Сигнал за възможен конфликт на интереси срещу спортния министър Георги Глушков. По закон той трябва да освободи президентския пост в баскетболната федерация. Пред bTV Глушков обяви, че е взел всички необходими мерки в срок.

Служебното правителство с министър на спорта Глушков встъпи в длъжност на 9 април. От този момент тече едномесечен срок, в който той трябва да освободи поста си във федерацията. Това кара народния представител Кристина Петкова от групата на ПП ДБ да зададе писмен въпрос до премиера Главчев дали е запознат с казуса.

Снимка: bTV

Според Глушков, конфликт на интереси няма, тъй като е подал изискваната от закона декларация за несъвместимост.

Справка в Tърговския регистър показва, че представляващ баскетболната федерацията в него, освен Глушков е и Филип Виденов, който в момента изпълнява длъжността президент с пълномощно.

Консултация на bTV с юристи показа, че в този срок Глушков има 3 варианта: да подаде оставка, да внесе заявление за суспендиране пред Управителния съвет на федерацията или поне да изпрати покана за свикване на Управителен съвет, с точка гласуване на оставката му.

Не получихме отговор какво е предприел, но в официално писмо от Министерството на спорта ни увериха, че според тях проблем няма:

"Министър Георги Глушков е подал всички необходими заявления до всички дружества, в които като спортен човек членува и може да е в конфликт на интереси. Срокът декларациите да бъдат предадени до съответните държавни институции е 9 май 2024 г. и той ще бъде спазен."

Датата 9 май отбелязва един месец от встъпването в длъжност на служебния кабинет и представлява краен срок по заличаване на обсоятелствата за всички евентуални конфликти на интереси.