на живо

Турски баскетболист с остри критики към президента на САЩ

Енес Кантер поиска конкретни действия от Джо Байдън

Reuters

Републиканците от Белия дом, които подкрепят Енес Кантер Фрийдъм, призоваха Джо Байдън да наложи санкции срещу турските длъжностни лица, които стоят зад предложението от 500 000 долара (10 милиона турски лири) за главата на играча. 

Те се обърнаха към американския държавен глава и го попитаха дали ще предприеме действия срещу турските лица и институции, отговорни за нарушаването на правата на центъра. Кантер също взе отношение по темата и отправи критики към самия Байдън.

Точно това е въпросът, който се опитваме да разберем през последните две години, откакто Байдън пое президентския пост. Преди година попитах един от сенаторите дали Байдън е запознат с моя случай, а той ми отвърна, че знае за него. Опитвам се да се свържа с администрацията на президента и да го попитам защо не отговаря на моите обаждания. Оттам ми отвърнаха, че това е така, защото Турция е съюзник на НАТО и заради това няма да получа отговор от него.

Снимка: Reuters

Това неприемливо, защото съм гражданин на САЩ, има смъртни заплахи по мой адрес и награда за главата ми на американска земя. Искам моят президент да направи нещо. Моето желание е да предприеме конкретни действия, тъй като това не е достатъчно. Ердоган злоупотребява не само с моите права, но и с тези на много хора. Към този момент в турските затвори лежат 17 000 невинни жени, а почти 1000 деца и бебета растат в тях. Тези хора нямат нищо общо с политиката."

Снимка: Reuters

Всичко, което искам от президента, е да говори за нарушения на правата на човека и действително да налага санкции на отделни лица. Турция е повече съюзник на Русия, отколкото на САЩ. Байдън се страхува да вземе мерки срещу Турция, това е  недопустимо," допълни турчинът с американски паспорт в интервю за Fox News.

Преди две седмици Реджеп Ердоган обяви награда за главата на 30-годишния играч за всяка информация, свързана с местоживеенето му. След това 211-сантиметровият гигант призова лидерите на всички страни по света да предприемат действия срещу турския президент.

Кантер е сред най-отявлените критици на турския държавен глава, а конфликтът между двамата придоби сериозни размери през последните години. Бившият турски национал има издадена заповед за арест от местните власти и за отнемане на гражданството, което прави неговото завръщане у дома мисия невъзможна.