на живо

Везенков е №1 по борби и след края на ЕвроБаскет 2022

Дий Бост остана на върха в класацията за най-много асистенции

Везенков е №1 по борби и след края на ЕвроБаскет 2022

Мъжкият ни национален отбор финишира на 20-о място в крайното класиране на ЕвроБаскет 2022. Възпитаниците на Росен Барчовски завършиха на пето място в група А, като записаха една победа и не успяха да се класират за следващата фаза.

Шампион стана един от съперниците ни в Тбилиси - Испания, който на финала отвя Франция с 88:76. Германия се пребори за бронзовите отличия след успех над Полша с 82:69.

Макар и само с пет мача в първенството, Везенков и Дий Бост запазиха водещите си позиции в индивидуалните класации на турнира.

Снимка: Lap.bg

Крилото на "Олимпиакос" завърши трети по най-много точки средно на мач - 26.8 след Янис Адетокумбо (Гър) и Лаури Марканен (Фин). Везенков запази първото място и завърши като борец №1 на шампионата с 12.2 борби средно на мач. Той е в топ 3 на най-ефективните играчи със среден коефициент на полезно действие 31.2, като и по този показател попадналият в Идеалния отбор на първенството Адетокумбо е лидер, пред Никола Йокич. С четири "дабъл-дабъл" в пет мача Везенков дели първото място със сребърния медалист Руди Гобер (9 мача), Никола Йокич и Александър Мамукелашвили.

Дий Бост остана на върха в класацията за най-много асистенции на мач с 8.4.