на живо

53 години без тях! Скърбим за Гунди и Котков!

Непрежалимите футболисти на Левски загиват в автомобилна катастрофа на Витиня

 

Преди 53 години катастрофа почерня българския футбол! От този свят си отиват две от големите звезди - Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков. 

Двамата играчи на Левски пътуват към Враца за юбилeен мaч пo cлучaй 50-гoдишнинaтa нa местния Бoтeв. Автомобилът "Алфа Ромео", управляван от Гунди, се блъска челно в резервоара на ЗИЛ със софийска регистрация на прохода Витиня. Колата се възплaмeнявa. Автомобилът и пътницитe в нeя изгарят. 

Трагичната новина за смъртта на Аспарухов и Котков шокира цяла България. Двамата вече са се превърнали в абсолютни любимци на феновете на Левски. Заедно носят синята фланелка от 1969 до 1971 г.

С 200 мача и 125 гола Аспарухов е легенда на Левски. Преди да стане част от "сините" Котков прекарва няколко години в Локомотив София, с който изиграва над 270 мача и вкарва повече от 140 гола, като става и шампион през 1963/64 г.

Над 500 000 души се стичат на поклонението - тъжни, плачещи, сбогуващи се с двете легенди, които могат да изчезнат физически, но завинаги ще останат като спомен за по-възрастните и пример за младите!

Снимка: levski.bg

"Имената на Георги Аспарухов и Никола Котков припомнят, че има легенди, които не умират, а тъгата по тях е не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само за спортната общественост, но и за цяла България. Защото от загубата на доблестни хора винаги боли.