на живо

Балъков: Предлагано ми е да бъда министър на спорта

Държавата трябва да помага на футбола, за да има промяна, категоричен е бившият полузащитник

Легендата на българския футбол Красимир Балъков разкри в предаването "Тази неделя" по bTV, че е имал няколко предложения да стане спортен министър, но ги е отказал.

Според него Българският футболен съюз, колкото и да иска, не може сам да направи промените, от които се нуждае най-обичаният спорт, за да вървим напред. Нужна е и солидна помощ от държавата в тази насока.

"За да има конкурентна среда във футбола, сме зависими от бюджетите на клубовете. Има такива с добри бюджети, но са много малко, и затова няма конкуренция в първенството", коментира бившият полузащитник.

Снимка: Lap.bg

Той направи сравнение между своето поколение и сегашните младежи. "И сега имаме млади и талантливи футболисти, но нивото на конкуренцията е много ниско и затова не могат да израснат като футболисти. При нас, през 94-а имахме правила, школи, бързо излязохме в чужбина, а сега младите не могат да излязат навън. Отиват да играят в Румъния и Турция."

"Животът се промени много. Преди условията бяха много по-различни. В последните 20 години технологията навлезе силно във футболния бизнес, а ние останахме много назад и като инфраструктура, и като технологично развитие. За да се промени това нещо, трябва огромна подкрепа от държавата. Никой не може да ме убеди, че БФС може да направи промяната сам", категоричен е той.

"Футболът е социален продукт. Ако не инвестираш в него, младото поколение ще бъде много по-недоволно. Не може с направата на едно осветление да казваме, че помагаме на футбола."

Снимка: Reuters

Балъков коментира и назначението на дъщерята на Христо Стоичков - Михаела, за директор в Професионалната футболна лига: "Помислих, че не е възможно, но ще бъде интересно. Фамилия Стоичкови са дейни хора, обичат да има промени, да се работи в името на българския футбол, а това означава, че ще бъде интересно", добави той.

Вижте повече във видеото.