на живо

България плаща 5000 евро на футболистка, получила отказ да играе с момчетата

Страната ни е осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

pexels.com

Българската държава трябва да плати 5000 евро обезщетение на момиче, получило отказ да играе във футболен отбор за юноши. Това стана ясно от последното заседание на Министерския съвет. 

Плащането от страна на държавата беше одобрено, като то се изисква не от наш съд, а от този правата на човека в Страсбург. 

Още през септември 2023 г. европейската инстанция е постановила, че става дума за полова дискриминация.

Момичето започва да тренира футбол и когато става на 16 години е картотекирана в момчешкия тим в града, тъй като такъв за момичета няма. След навършване на 17 години от клуба поискали да я направят част от юношеския си отбор, като тя покрила всички нормативи и преминала медицински прегледи, но от Зоналния съвет на БФС във Велико Търново отказали, тъй като не е момче. 

Снимка: Lap.bg

Обжалването в българския съд не дало резултат и така се стигнало до Съда за правата на човека в Страсбург. Там постановили, че става дума за дискриминация по полов признак и нарушаване на чл. 14 от Европейската конвенция за правата на човека.

Снимка: Lap.bg

Тя гласи: "Упражняването на правата и свободите, изложени в тази Конвенция, следва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически и други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имущество, рождение или друг някакъв признак".