на живо

Борислав Михайлов: Горд съм, че спасихме човешки животи (ВИДЕО)

Не искате да търсим фактите, а да стана жертвено агне, ядоса се шефът на БФС

Борислав Михайлов: Горд съм, че спасихме човешки животи (ВИДЕО)

Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи. Това обяви президентът на БФС Борислав Михайлов при изслушването си пред Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание за скандалите и протеста около мача с Унгария.

"Вчера изпратихме цялата хронология и сте запознати всички. Цялата комуникация идва от сведения от компетентните органи в България, от фейсбук страници, от изследване на проблемите за сигурността на този мач от страна на УЕФА. Очакваха се над 3500 фенове и до крайно десни фракции от Унгария. Ние няма как да знаем какви са заплахите като футболен съюз. Затова има компетентни органи и изпратени писма", отговори Михайлов на въпрос защо БФС не е запознала предварително футболната общественост за комуникацията на централата със СДВР и УЕФА за изместване на двубоя между България и Унгария.

"БФС не е премествал или затварял стадиони, а е предприел всички възможни действия мачът да се състои и да бъдат предотвратени ексцесиите. УЕФА изрази категорична позиция, че решението мачът да е при закрити врата, е било правилно. БФС носи отговорност за случващото се на стадиона, но не и извън него. Да се търси вина в БФС за случилото се на протеста е недопустимо. Вината е на провокаторите, както и на хората, които са им платили. Името на организатора на протеста е известно. БФС и аз като негов президент, не може да се превърне в изкупителна жертва на платен протест. Ние като организатор сме свършили всичко", каза Михайлов.

"УЕФА наказва за нахлуване на стадиона, за чупене на държавно и частно имущество с цел прекратяване на мача. Организираме мач, в който трябва да сме сигурни за безопасността на хората, на футболистите и всички служители. Свастиките не са толкова опасни, защото ще ни накажат с глоба. Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи", допълни Михайлов.

Попитан дали е имало политически натиск срещу БФС, Михайлов заяви: "Не е очевиден, нито някой ми се е обаждал, нито ми е писал писма, но отказът от два стадиона не знам дали може да се брои."

На въпрос за изпълкома и за бъдещия конгрес, който БФС анонсира, че ще свика, Михайлов отвърна, че това не е по темата: "Дошъл съм тук като човек, който уважава тази институция. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне и да бъде направено всичко, както е направено. Очевидно никой не го интересува фактологията, различно се тълкува от всеки и от всички тази дълга кореспонденция от 24 октомври. Не искаме да търсим фактите, а да търсим жертва. А жертвата е вече посочена. Не виждам смисъл да продължаваме. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен, какъвто и да е общественият интерес."

"Аз съм изкупителна жертва от много месеци и години на група хора, които неистово искат да станат шефове във футболния съюз. Това е вече две години и половина. Те не са спирали. Има други хора, които са зад тях и ги финансират и съответно тези, които превърнаха този мирен протест в немирен - това са хулиганите. Има протести, но не може всеки протест да води до оставката на някого. Този мач беше европейска квалификация, когато УЕФА каже, че е силно препоръчително, това е като закон. Тя не може да каже директно да затворим вратите", допълни Михайлов.

На въпрос дали има данни кой е платил протеста, президентът на БФС избегна конкретика: "Все едно не сте виждали платени протести. Има нормални хора, които протестират, има други, които слагат маски и започват с вандалски прояви. Това е хулиганство."