на живо

Цената на "Колежа" набъбна до 53 млн. лв., парите ги няма

Стадионът се строеше по време на война, когато нямаше цимент и желязо, обяви кметът на Пловдив

Строителството на стадион "Христо Ботев", популярен и като "Колежа", ще струва 53 милиона лева. Това съобщи кметът на Пловдив Здравко Димитров по време на днешната сесия на общинския съвет в града.

"Ние тези пари ги нямаме. Никой не казва, че стадионът се строеше по време на война, когато нямаше цимент и желязо. Кога ще е готово всичко - не мога да кажа. Може да каже изпълнителят, ние сме възложител", заяви Димитров.

По време на предишното управление на ГЕРБ бяха отпуснати 25 милиона лева за строителството на "Колежа". От Община Пловдив обявиха, че до момента от тези средства са усвоени близо 18 милиона лева, а в края на октомври общинският съвет на града взе решение да изтегли допълнителен заем в размер на 12 милиона лева за цялостното довършване на съоръжението.

Междувременно, бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков беше изпратен в качеството си на експерт от бившия премиер Бойко Борисов, за да следи за изпълнение на проекта по изграждането на стадион "Христо Ботев". След първата си среща с представители на фирмата-изпълнител Нанков заяви, че "Колежа" ще бъде готов най-рано през месец септември 2023 година, като в момента все още няма точна количествено-стойностна сметка за завършването на съоръжението.