на живо

ЦСКА: Ограничаването на агитки е бягане от отговорност

"Червените" с позиция за идеята дербитата да бъдат играни без гостуващи фенове

ЦСКА: Ограничаването на агитки е бягане от отговорност

Ръководството на ЦСКА излезе с категорична позиция по идеята за провеждане на футболни дербита без гостуваща агитка. За такъв вариант се заговори именно след победата на "червените" над Левски с 2:0 в последния кръг на първенството. 

Мачът беше съпътстван от безредици по трибуните, сблъсъци с полицията, ранени и хвърлени бомби и ракети към зрителите. 

Според позицията в сайта на ЦСКА, ограничаването на агитките не е решение на проблема, а бягане от отговорност. Без гостуващи агитки футболът у нас ще се лиши от "най-пъстрата и колоритна негова характеристика", казват от клуба и посочват, че яростното противопоставяне е част от фолклора на този спорт. 

Ето и цялата позиция на ЦСКА:

"ПФК ЦСКА застава категорично зад позицията, че фенове на противникови отбори трябва да присъстват на стадиона по време на дербита. Да! Категорично осъждаме проявата на насилие във всичките му форми, хвърлянето на бомби, ракети и опасни предмети по противниковата агитка и неведнъж сме призовавали до ексцесии да не се стига. Решението обаче не е да лишиш хиляди заради шепа хулигани. Решението виждаме в строги мерки, драстични наказания и активната роля на първо място на държавата и БФС и след това на клубовете и организираните привърженици. Да изберем лесната опция с ограничаване на гостуваща агитка намираме за бягане от отговорност, а не решение.

Снимка: Lap.bg

Феновете на всеки един отбор са най-големият актив, който един клуб може да има. Противопоставянето между привърженици е част от футболния фолклор у нас и една от най-силните мотивации за всеки един футболист – свой или противников. Вечното дерби ЦСКА – Левски, както и всички други местни дербита в България никога не биха били същите без две сърцати агитки, подкрепящи своя отбор до последен дъх и с цялото сърце, независимо от резултата. Лишаването на феновете от присъствие по трибуните би лишило футбола у нас от най-пъстрата и колоритна негова характеристика.

Не можем да приемем, че целият държавен апарат не може да се справи с този проблем при желание. А когато хулиганите бъдат заловени – тежки персонални наказания, без възможност за отмяна и без обществено помилване.

Снимка: Lap.bg

Тежки и справедливи, еднакви за всички, наказания биха били необходими и от страна на Българския футболен съюз. Ако управленският орган на БФС влезе в своята роля не по фиктивен начин, а реално, вярваме, че проблемът може да бъде изкоренен. Остава ни единствено надеждата, че новото ръководство би имало волята да предизвика истинска промяна не за какво да е, а в името на това да спаси човешки живот.

Вижда ни се несериозно България да остане една от малкото развити държави, която не може да се справи с проблема на футболното хулиганство. Нека заедно покажем, че имаме капацитета, волята и инструментите да изкореним проблема, докато запазваме най-хубавото на футбола – неговите истински фенове"

Това е поредно противопоставяне между ЦСКА и Левски. Преди дни собственикът на "сините" Наско Сираков заяви, че е по-добре дербитата у нас да бъдат играни само пред публиката на домакините.