на живо

Георги Иванов е новият президент на БФС

Легендата на Левски победи Димитър Бербатов още на първия тур

Георги Иванов е новият президент на БФС

Георги Иванов-Гонзо е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Легендата на Левски и досегашен технически директор на централата победи още на първия тур Димитър Бербатов. На извънредния конгрес, проведен в столичен хотел, гласуваха делегати на 469 клуба.

235 от тях предпочетоха Иванов, 181 - Бербатов. 

Преди това те приеха оставката на Борислав Михайлов. Досегашният президент, който управлява през последните 19 години, се оттегли от поста след кървавите протести в центъра на София миналата есен.

На трета позиция при вота с 35 гласа се нареди дългогодишният вицепрезидент на БФС Михаил Касабов. Останалите кандидати - Георги Градев, Манол Иванов, Петьо Костадинов и Георги Захариев, очаквано останаха далеч от битката за първото място.

Въпреки призивите на повечето кандидати, в крайна сметка гласуването се проведе в така наречените тъмни стаи. Опасенията бяха, че по този начин недобросъвестни делегати могат да документират за кого са гласували.

Предстои да бъдат избрани членовете на бъдещия изпълнителен комитет. Новият президент отказа да обяви предварително имената, на които залага.

От своя страна Бербатов, който проведе кампанията си в екип със Стилиян Петров и Мартин Петров, загуби на втори пореден конгрес. Преди три години той не успя да се пребори с Михайлов, като претендираше за нарушения в процедурите.

Георги Иванов-Гонзо е сред най-успешните нападатели в историята на Левски. Той е рекордьор по попадения във вратата на вечния съперник ЦСКА. След това работи като треньор и мениджър в клуба. Заема различни постове още в Локомотив Пловдив и Черно море, преди да бъде назначен от Михайлов за директор и отговорник за националните отбори.