на живо

Гибона: Щяхме ли да сме четвърти в света, ако аз бях в отбора?

Били сме заедно в бара с играчи на ЦСКА, а на другия ден на живот и смърт, спомня си Искренов

"Всички ми казаха, че съм малоумник, че не съм отишъл на световното в САЩ през 1994 г. Казах, че така съм решил. И съжалявам, и не съжалявам за това решение.

Щях да бъда на две световни първенства, с което много малко хора могат да се похвалят. Но ако бях отишъл, дали пък щяхме да стигнем до четвъртото място?", коментира Божидар Искренов в подкаста "Код Спорт".

"Хегемонията на Левски щеше да е още по-голяма, ако не бяха направили тази простотия на мача с ЦСКА. Върнаха ни не знам колко години назад. Емил Спасов трябваше да иде в Порто, те го извадиха от футбола. Левски беше шампион, взеха ни титлата. В Африка го няма. Кокала, Боби, Пламен Николов, Емо Спасов, Ицо Стоичков, Коце Янчев. Аз бях след операция и не играх. Искаха да ме накажат въпреки това.

Това е най-голямото дерби. Без Левски и ЦСКА няма футбол в България. Пълни глупости, че сме се били в тунела. С Джеки Димитров се разделихме – единият в едната страна, другият в другата. Сега има много по-скандални мачове. Не можеха да си помислят, че ще вземем трите купи. Дербитата между ЦСКА и Левски трябва да се играят в последния кръг на "Васил Левски". Няма значение кой на кое място е. Играл съм и в двата отбора, бил съм и в Ботев. Но без двата гранда няма кой да иде на стадиона", коментира Радостта на народа, а за приятелството си с Георги Димитров-Джеки допълва:

"Спахме заедно толкова години! Така си дойдохме и така останахме до последно. Освен че бяхме колеги, нашето с Джеки беше огромно уважение. Той беше уникален футболист – ум, предвидливост. Присъствието му в националния отбор лъхаше респект. Беше и на другото ниво уникален. Не съм можел да го закарам вкъщи. Колко пъти заедно сме били. Били сме заедно в бара с играчи на ЦСКА, а на другия ден на живот и смърт. Това го има в играта. Играех с лакти и не го крия.

Гледах къде е съдията и издебвах момента. Тънкост, инстинкти! Това не се учи. Срещу никого не ми е било трудно да играя", откровен е легендата в залата на славата „Христо Стоичков“. Камата е един от големите приятели на Искренов.

"Мачовете с Щутгарт са уникално изживяване! Бях хванал бас с Джони Велинов на едно шише, че ще вкарам на братя Фьорстер между краката. Щутгарт беше най-силният отбор в Европа. Истина е, че имаше интерес. Шофьорът на рейса на Щутгарт дойде след мача и седна до мен в бара.

Снимка: Lap.bg

Извади един плик и каза: "Това е". До 24 часа взимаш германско гражданство, 5 милиона марки ти е договорът за 5 години, имаш подготвен договор за реклама с „Адидас“. Ще те заведа в Мерцедес да си избереш каква кола да караш. В един момент от кариерата ми имаше вариант да отида и в Хамбургер", връща лентата назад Гибона.