на живо

Гонзо: В националния няма да играят футболисти с друг цвят на кожата

Феновете не могат да определят "Левски" с кой отбор да играе, категоричен е бившият нападател

bTV

Отговорникът за националните отбори към БФС Георги Иванов се обяви твърдо против натурализирането на чужденци в националния тим.

В Монтана, където беше на среща с детско-юношески школи от Северозападна България във вторник, Гонзо коментира и ситуацията в "Левски" и отменените контроли с руски отбори.

Снимка: Lap.bg

Феновете на "сините" се възпротивиха срещу мачовете с руснаци и ръководството реагира като отмени проверките.

"Феновете не могат да определят "Левски" с кой отбор да играе. Това е малко непрофесионално. Това са контроли, отборът е отишъл там да се подготвя и дали ще играе с руски, украински или африкански тимове няма никакво значение", коментира Георги Иванов.

"В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата, няма да играе в българския национален отбор. Достойнство за всички българи е да играят, ако не могат, това си бие върху нас.

Не искам футболисти от други държави да заместват нашите. В някои страни това може да го има, но за мен е порочна практика", категоричен беше Гонзо.

Подмладяването на мъжкия национален отбор на България вече е факт, а целите пред селекционера Младен Кръстаич са високи и такива трябва да бъдат, каза още той.

"Целта на националния отбор в момента е да се класира за европейското първенство. Някои казват, че така хвърлям голяма отговорност върху футболистите - не, не. Не съм видял спортист да отиде на олимпиада и само да си тичка и да си бяга. Всеки, който отиде на олимпиада, дори да знае, че няма шансове, той ще се бори да стигне до най-високото ниво".

"Ние си поставяме високи цели, ако не стане, ще бъде опит за нас, ще пробваме следващата година в квалификациите за световно първенство. България е крайно време да се класира за голям форум", завърши Иванов.