на живо

Христо Стоичков пред bTV: Аз политик! Защо ми е на здрава глава лед да слагам? (ВИДЕО)

Обичам Коледа по български - с луканчица, сланинка, капама и сармички, разказва легендата пред Петя Дикова

Христо Стоичков пред bTV: Аз политик! Защо ми е на здрава глава лед да слагам? (ВИДЕО)

В навечерието на най-светлите празници в поредицата "Насреща - Петя Дикова" ще говорим със световната футболна икона - Христо Стоичков.

Камата направи равносметка за изминалата година и разказа за живота си между България, Барселона и Маями.

"Като погледна назад, виждам, че съм изпълнил детската си мечта - да имам добро и здраво семейство и да стана футболист", споделя Камата, който приема екипа ни в собствената "Зала на славата", която той самият откри на паметната за българския футбол дата - 17 ноември.

"Доналд Тръмп знае много за България. Уникален човек, отнася се много позитивно. Синът му знаеше повече от него за спорта, за Барселона, за моите награди", разказа Стоичков за разговорите си с бившия американски президент.

Не подминаваме и Леонел Меси. Познавам го от 12-13-годишен, като дойде в Барселона. Радостен съм, че не се промени, остана си едно земно момче, което не се възгордя от Златните топки, приятел за приятелите, съпруг, баща... Отношенията ни не се промениха", разказа още Стоичков.

"Футболът ми е дал много, пътувал съм много, но винаги съм се прибирал в България. Дърпа ме и към Барселона, този отбор ме направи известен, първите си награди спечелих там.

Но "Златната топка" е и за България - това от 1994 г. никога няма да се повтори. "Златна обувка" не се печели всеки път. Играх с много голямо поколение футболисти, бяха на топ ниво и заради тях.

Няма да се повтори, защото виждаш накъде вървят нещата. Имали сме някакви проблясъци през годините, малко не ни достигна да се класираме за световно и за европейско първенство. Ние, в България, имаме много диаманти, но някой трябва да ги шлифова", споделя още Ицо.

"Мина ми времето за политиката, категоричен бе той. На здрава глава лед да слагам - защо ми е?, попи той.

Винаги ще е признателен на съпругата си Мариана, с която са заедно от близо 35 години.
"През годините се научих да се вслушвам в съветите й. Научи ме на ред и дисциплина. Сами си проправихме пътя в живота, сами си възпитахме децата, сега внучката".

"Аз съм една малка част от нашия велик спорт в България. Знаете какви олимпийски, световни и европейски шампиони сме, аз съм някъде накрая. Мечтата ми бе да играя в олимпийски отбор на България и го постигнах. Никога не съм делял отбора, затова си казвам - благодарение на тези момчета ние направихме това", не забравя съотборниците си легендата.

Пожелава си да престанем да се делим. "Ако ние се обединим, както го правят по света - в Америка колко милиони са, а има две групички, при нас са 303, трябва да се обединим!"

Обича Коледата да е по български - с луканчица, сланинка, капама и сармички.

"На моето семейство пожелавам здраве, на вас - да се обичате и да се уважавате!"

Още за срещите с Доналд Тръмп и Лионел Меси, за характера на внучката Миа - вижте още във видеото.