на живо

Христо Стоичков ще играе за Моуриньо пред 55 000

Той има "Златна топка", но и излишни килограми, смее се Джика Попеску

Христо Стоичков ще играе за отбора на Жозе Моуриньо пред 55 000 зрители. Българската икона ще бъде сред световните мегазвезди в юбилейния мач на златното поколение на румънския футбол, обяви един от организаторите Георге Попеску. Двубоят ще се играе на 25 май на "Арена Национала" в Букурещ.

Срещу местните любимци от 90-те като Попеску, Георге Хаджи, Дан Петреску и Илие Думитреску ще се изправи сборна формация на световните звезди, чийто окончателен състав все още не е ясен.

Събитието отбелязва 30 години от най-доброто представяне, постигнато от румънския национален отбор. Тогава съседите бяха близо до участие на полуфинал на световното първенство в САЩ през 1994 г.

"Изключително сме щастливи, че вече са продадени 42 000 билета, при това - без да съобщаваме имената на гостуващите легенди. Смятам, че това е рекорд за подобно събитие. Днес можем да съобщим няколко от световните звезди - Нуно Гомес, Кристиан Панучи, Кристиян Карембьо, Христо Стоичков, Ривалдо. Засега имаме две "Златни топки".

Що се отнася до Ривалдо и Стоичков, надявам се да качат малко излишни килограми, защото преди няколко седмици Ривалдо изглеждаше дори по-добре, отколкото когато играеше. Христо има излишни килограми, така че това е добре, но Ривалдо ще бъде проблем за мен", коментира Джика Попеску пред сайта flashscore.ro.

"Не поканихме Кенет Андерсон (авторът на изравнителния гол за Швеция и пратил четвъртфинала с Румъния в продълженията), защото рискувахме целият стадион да ни освирква".

Жозе Моуриньо ще води звездния отбор в този демонстративен мач. Според Попеску, това е 90% сигурно, но организаторите ще проведат още един финален разговор със Специалния. Румънският отбор е ясен и включва всички звезди, а треньори ще бъдат Ангел Йорданеску и Габи Балинт.

И за да не изглеждат съвсем предали сe, румънските ветерани вече мислят и как да се подготвят. "От 20 или 25 април ще се опитаме да се раздвижим, тоест да тренираме на стадион "Триумфалната арка", което е един месец преди мача. Надявам се, че в тези занимания няма да дадем много жертви, защото ние вече не сме с двигателите отпреди 20 години.

Честно казано, бих искал да играя в средата, защото в защита ще има големи пространства и нямам физическата кондиция да тичам след Ривалдо или Нуно Гомеш, който е в страхотна физическа форма. Но ще имаме състав от 24-26 играчи, така че ще има смени. А и много от бившите ми колеги от националния отбор отслабнаха напоследък, което е доказателство че искат да изглеждат добре на това събитие“, подчерта Попеску.

"Радвам се, че има голям интерес към този мач, но вече се убедих колко е трудно да се играе на 55-60 години. Възрастта не прощава на никого. Бяхме толкова красиво и необикновено поколение. Мисля, че светът няма да ни се смее. Не знам за другите, но след 25 май аз повече няма да играя", казва роденият през 1967-а година в Калафат Георге Попеску.