на живо

Илиан Илиев: Първата цел е да върнем настроението (ВИДЕО)

Идвам да помогна за стабилизирането на отбора, заяви новият селекционер

Илиан Илиев: Първата цел е да върнем настроението (ВИДЕО)
 

Да върне настроението в отбора. Това е първата цел, която си постави новият селекционер на футболните национали - Илиан Илиев.

Според опитния треньор, "лъвовете" се представят под възможностите си заради притеснение и липса на самочувствие.

"Дълго мислих върху предложение на БФС. След като си прекарал 5-6 години на едно място, трудно се напуска този комфорт. В такъв труден момент, в какъвто се намира нашият национален отбор, от който съм бил част, аз обаче съм длъжен да дойда да помогна.", започна Илиев на представянето си.

Снимка: Lap.bg

"Познавам голяма част от футболистите, които са част от националния отбор, и съм сигурен, че имат по-големи възможности. Излизат с притеснение да играят. Трябва в тези кратки дни до важните мачове да се опитаме да променим мисленето и малко да им дадем самочувствие, да играем правилно тактически."

"Ако имаше квалификации след Нова година, щеше да е трудно. Този лагер, който предстои, е седем дни и след това може би ще имаме десет дни. Така че, когато няма официални мачове, няма да е чак толкова трудно да съчетаем нещата. Помощникът ми Георги Донков ще е постоянно тук в София, така че един от щаба ще е винаги на разположение.", каза специалистът, който ще продължи да води и Черно море.

Снимка: Lap.bg

Помощници на новия селекционер ще бъдат Петър Костадинов и Георги Донков, треньор на вратарите - Здравко Здравков, Ясен Любенов - кондиционен треньор и Атанас Рибарски - анализатор.

Илиев ще дебютира на 16 ноември, когато приемаме Унгария в европейска квалификация. "Трикольорите" имат двубоя с "маджарите", както и гостуването на Сърбия 3 дни по-късно, за да избегнат исторически срам - завършване на пресявки за голям форум без победа.

"Първата цел за тези мачове, които идват е, че трябва да променим настроението. Като цели - естествено, най-добре е да побеждаваш. Да играем правилно тактически и да се противопоставим на два отбора, които имат ясно изразен стил. За Лигата на нациите ще сме в такава група, че сме длъжни да участваме и да се опитаме да влезем в по-горна група. Това са целите като настроение и позитивизъм. В много случаи в моята практика, когато сме излизали да играем за резултат не се е получавало, но когато излизаш да играеш, резултатите идват."

Снимка: Lap.bg

"Треньорската професия е рискова и винаги си зависим от резултатите. В кариерата си изпитвам удоволствие от това, което правя. В момента, в който видя, че не ми е комфортно, не ми е мястото тука, със сигурност няма да чакам ръководството. Не го казвам, че при най-малкия проблем ще си тръгна. Имах по-добри финансови предложения, но избрах да остана в България. Идвам с цел да помогна на националния ни тим."