на живо

Стоилов: За първи път нямам оплаквания от клуба, който водя

Мъри се наслаждава на престоя си в Гьозтепе

Станимир Стоилов беше назначен начело на турския Гьозтепе през ноември и вече почти три месеца се къпе в любовта на феновете на тима от Средиземноморието, което не е изненада предвид резултатите му.

Отборът има едва едно поражение в първенството и едно за Купата на страната, но в класирането на Първа лига (второто ниво в Турция) заема втората позиция и е сред фаворитите за промоция в Суперлигата. Евентуалното влизане на Гьозтепе в елита ще даде отново шанс на Измир - третия град на Турция, да приема мачове на най-високо ниво.

Мъри даде пространно интервю за сайта Gоztepeliler.com, в което направи някои важни изявления, касаещи работата и вижданията му. На първо място българинът даде оценка за последното дерби с градския съперник Алтай в лигата, след което говори за клубната структура на Гьозтепе, целите и моментната ситуация в отбора. Бившият треньор на Левски заяви, че за първи път в кариерата си няма никакви оплаквания от клуба, който води.

За дербито с Алтай, спечелено с 4:0:

"Това дерби не беше много различен мач за мен. Щастливи сме от победата и резултата, защото в крайна сметка това е дългоочакван мач. Както знаете, дербитата хранят феновете за половин година напред или дори за цялата. Това е важна победа за нас. Разбира се, ако говорим за качеството на играта, имахме преди това много по-добри мачове. Но мисля, че нашите играчи бяха нервни заради характера на мача, заради дербито. И затова представянето ни беше такова. В чужбина дербитата са малко по-различни. Тези дербита са много важни и емоционални за нашите фенове и те ги чакат с огромно нетърпение. Знаем какви са очакванията им".

"Разбира се, и да мене беше голям като емоция, но не и като настройка. Има много важни мачове, които съм играл като футболист. Разбира се, харесвам дербитата, беше хубаво да чуя атмосферата и да видя феновете да се забавляват. По-важното обаче е, че това беше убедителна победа за нашия отбор", каза той.

Защо е избрал предложението на Гьозтепе?

Стоилов признава, че публиката е първото нещо, което го е спечелило. "Една от причините да избера Гьозтепе е, че не обичам да работя в отбор, който няма фенове. Там където има напрежение, поставено от фенклуба, играчите имат задължението да побеждават и да се развиват, но мене това не ме напряга особено. Напротив! Където има фенове, има голямо напрежение. Искам феновете да са доволни от това, което гледат в мачовете".

Какви са първите му впечатления от клуба Гьозтепе като организация на работата?

Заявявайки, че е направил съвсем малки корекции върху отбора, за да постигне тези резултати, опитният треньор каза: "Първо, ние сме далеч от стила на игра, който изповядвам. Футболистите се опитват да се подобрят. Променихме и концептуалната структура и начина на игра. Не можеш да направиш големи промени за кратко време, особено когато изоставаме в средата на годината и имаш нужда от спешни резултати. Добавихме някои детайли, играчите се стараят. Клубът е много добре организиран, има сериозна и широка фен общност. Това гарантира лоялна подкрепа".

"Що се отнася до клуба, намерих място, където всичко е както трябва. Гьозтепе е клуб, организиран от А до Я. Виждам как е организиран Гьозтепе. Защото се управлява от сериозни хора. Има точност и почтеност в отношенията. Всеки си знае функцията и има стабилно финансиране".

За зимната селекция

"Бразилският защитник Елитон (който беше привлечен от българския отбор ЦСКА 1948 – б.р) има значителен потенциал. Нашият клуб се интересуваше от Елитон преди да пристигна. Научих, че можем да го привлечем. На този етап не можехме да привличаме други играчи от българското първенство, защото финансовите параметри на други футболисти от България са високи за лигата, в която сме. Във водещите клубове в България има футболисти със значителен потенциал, много добри, но на този етап не подхождат за нашия бюджет. Така че до този момент, ако сте чули някакви имена, това са просто предположения.

Пуснахме Елитон да играе без достатъчно подготовка и се случиха някои травми. Това е наша грешка, но се наложи да рискуваме. Бавно напредва в мачовете и трябва да ни покаже много по-висока и по-добра форма от това, което виждаме в момента. Потенциалът на Елитон е много по-голям. Ще продължаваме да го бутаме напред в работата, за да става все по-добър и по-добър".

За целите и амбициите му с Гьозтепе и впечатленията от турската лига

"Опитвам се да се съсредоточа върху работата си, защото имам много да променям, докато станем отборът, който искам да гледам с фланелките на Гьозтепе. Целта на развитието ни е да стигнем до Суперлигата. Искам да завършим на първо място с добра организация, уникален стадион, добра атмосфера от феновете, имаме и финансиране. Постигането на промоция в Суперлигата трябва да бъде в редовния сезон, а не чрез плейофите. Надявам се да успеем, но нека не забравяме, че много бяхме изостанали като точки. Всичко е много добре по отношение на условията на работа. Нямам оплаквания. За първи път в треньорската си кариера нямам оплаквания от каквото и да било.

Първенството в Турската Първа лига е специфично. Мачовете се решават с много статични ситуации. Следователно стилът на игра на Гьозтепе е много различен от това, което съм виждал в моите отбори досега. Ще продължим по този начин, но има футболисти, които чакаме да вдигнат формата си. Правим малки стъпки напред. Надявам се да зарадваме хората с присъствието си в Суперлигата от следващия сезон", завърши българският треньор.