на живо

Михайлов: Зачеркнаха работата ми по циничен начин

Бившият президент откри конгреса на БФС

Михайлов: Зачеркнаха работата ми по циничен начин

Президентът на Българския футболен съюз в периода 2005-2023 - Борислав Михайлов, заяви, че усърдната му работа начело на централата е зачеркната по пошъл и циничен начин.

Това бяха думите, с които той откри Конгреса за избор на нов президент, който се провежда в момента в София. Присъстващите делегати са 464.

"Боли ме от това, че усърдната работа, следването на стратегията стъпка по стъпка, изпълнението и преизпълнението на поставените цели и задачи, усилията на БФС под мое ръководство да положи основите на добро и светло бъдеще, всичко това бе зачеркнато по агресивен, циничен и пошъл начин. Всеки може да говори за цветя и рози, всеки може да говори за най-добрите практики и да дава пример за най-развитите страни, но тънкият и важният момент е да осъзнаваш своята реалност, да осъзнаваш политическите, икономическите и демографските обстоятелства, които няма как да финтираш и да пренебрегнеш само с помпозни философии, най-общо казано – да бъдеш реалист, да владееш ситуацията с всичките й особености и да се стараеш да надграждаш. Това правих аз, това правихме в последните 18 толкова трудни за държавата ни години. Всички трябва да признаем, че  футболът е следствие на държавата и обществото, а не обратното", каза Михайлов.

Той призова за разграничение между популизъм и работа преди да започне отчета си пред присъстващите.

Снимка: Lap.bg

"Ще може да направите реална сметка за разликата между автентичния ангажимент и популизма с етикет ангажимент. Него, предполагам, ще го чувате доста в хода на предстоящото събрание. Изводът оставям на вас, господа делегати", каза Михайлов.

Близки до него съобщиха, че той не в добро здравословно състояние и е пристигнал на Конгреса само за откриването. 

Днес делегатите на Конгреса трябва да гласуват оставката на легендарния вратар. За неговия пост се борят 7 кандидати - Димитър Бербатов, Георги Градев, Манол Иванов, Петьо Костадинов, Георги Захариев, както и двама, които до скоро бяха от кръга на Михайлов - Михаил Касабов и Георги Иванов-Гонзо.

Снимка: Lap.bg

Конгресът ще премине в следния дневен ред:

Дневният ред на заседанието:

1. Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г.

2. Финансов отчет за 2022 и 2023 г.

3. Разглеждане на жалби до Общото събрание.

4. Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС.

5. Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС.

6. Избор на Президент на Сдружение „Български футболен съюз“.

7. Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение „Български футболен съюз“.