на живо

Мобилизират наш национал в израелската армия?

Йоан Стоянов е блокиран в хотел в Тел Авив

 

Българският национал Йоан Стоянов продължава да е блокиран в хотел в Тел Авив и към момента не успява да се присъедини към селекцията на Младен Кръстаич за евроквалификацията с Литва и приятелската среща с Албания. В събота "лъвовете" приемат Литва, а на 17 октомври гостуват в Албания.

"Знаете какво е положението в Израел. Йони е повикан за националния отбор на България и трябва да се яви. Ако там вече военните го спрат и му кажат, че трябва да се мобилизира, вече е друго. Това си е въпрос на държавата", коментира пред SportLive Емил Велев-Кокала, който е много близък със семейството на футболиста.

22-годишният защитник на Апоел Беер Шева е роден в Пловдив, но от дете живее в Израел със семейството си. Той има и израелско гражданство.

"В Израел има възможност до 45-годишна възраст да ги викнат в запас. Задължително е", разясни още Кокала.

Наскоро Стоянов стана първият българин, който вкара гол на Левски в европейските клубни турнири. Той се разписа за 1:1 на реванша на "Герена" между "сините" и Апоел Беер Шева, спечелен с 2:1 от родния тим. Левски отстрани израелците в третия квалификационен кръг на Лига на конференциите.

Политическата ситуация в Израел е доста комплицирана заради нападението на "Хамас". Много убити и ранени мирни израелски граждани предизвикаха истински шок и ужас в целия свят. Израел отговори с действия на армията си и мобилизация на 300 000 резервисти.

На този етап Консулството на България в Израел не може да помогне на Йоан, тъй като той не е нито турист, нито е на лечение в страната.