на живо

На прощаване: Цялата реч на Борислав Михайлов (ВИДЕО)

"Дотук се стигна след яростна агресия, лъжи и внушения"

На прощаване: Цялата реч на Борислав Михайлов (ВИДЕО)

След 18 години начело на футболния съюз Борислав Михайлов се оттегля от поста, а оставката му беше приета на извънредния конгрес на БФС.

Предлагаме ви цялата реч, произнесена пред делегатите:

Днес се навършват точно 100 години от Конгреса, на който България е приета за член на ФИФА. По принцип не обичам да търся символизъм, но намирам ирония в това, че точно навръх тази годишнина всички ние - хората, които работим за българския футбол, сме принудени да се съберем по повод, причинен от яростна агресия, от лъжи, от клевети и внушения с цел подмяна на демократично избраното ръководство на футболния съюз.

Защото точно това се случва последните няколко години. Всякакви опити - основно неморални, да се лепне петно, да се задрасква, да се обижда. Затова поднасям извинение на уважаемите гости от ФИФА и УЕФА. Извинявам се за пореден път, че им се налага да проумяват как така едно ръководство, избрано честно и прозрачно пред собствените им очи, но работата му е саботирана толкова дълго време. Как така публично се пускат очевадни лъжи до международните централи, как се изпращат доноси.

Ние - избраните от вас, делегатите, трябваше да водим футбола в държавата ни. Това, което се случваше последните години, беше футбол по време на холера. Токсичната среда около спорта ни, целяща да го превземе на всяка цена, ни пречеше да се грижим за футбола, да го развиваме и да го пазим. Подчертавам - да го пазим. Да го пазим точно от подобни вмешателства и външни намеси, защото това е една от основните задачи на всяка една федерация.

Знаете ли - горд съм с цялата администрация и всички служители на Българския футболен съюз, които трябваше да работят, и то качествено, въпреки злобата, агресията е самоцелното отрицание, което очевидно е другият ни национален спорт. Колкото и да се отрича обаче, никой никога няма да може да отрече постигнатото от това ръководство на БФС и от мен като негов президент през всичките години, включително и последните.

Многократно съм ви цитирал цифри, които са доказателство за устойчиво развитие. Говорил съм за дигитализацията, която ни поставя в челото на световния футбол. Изброявал съм инфраструктурни проекти - видяхте карта на огромната бройка терени, изградени в подкрепа на масовия спорт. Разкривал съм купищата реверанси и опити да се помогне на клубовете, без значение как се казват и в коя дивизия се намират.

Някои от онези, на които най-много се е помагало, се включиха в общия хор на отрицанието. Но както често обичам да казвам, не съществува ненаказано добро. Да не забравим и всички българи, получили шанс да работят в структурите на ФИФА и УЕФА. Както и на онези, получили най-доброто международно образование благодарение отново на футболния съюз и на мен самия. И между тях виреят демагози, но всеки човек е свободен сам да определя собствения си морал.

Нашият морал и моят личен морал най-лесно може да се демонстрира с факта, че съвсем наскоро завърши първата в България експертна образователна програма на УЕФА, организирана от футболния съюз. Участниците в нея не бяха представители на съюза, а на цялата футболна система у нас. Включително на клубове, обявили се срещу ръководството и срещу мен.

Винаги съм вярвал, че качеството не бива да се концентрира на едно място - било то федерация или клуб. А да бъде навсякъде, на всички нива на пирамидата. Само по този начин - успоредно и заедно, можем да градим по-добро развитие на футбола. Именно затова през всички тези години съм се старал да откликвам, да подавам ръка да съветвам, за да помогна на вас - на клубовете, на хората, които произвеждат футбола и които милеят за него.

Не търся никаква благодарност, а точно обратното - благодаря ви за доверието през цялото това време. Благодаря ви за това, че гледахме в една посока, независимо от опитите тя да бъде пречупена през нечия призма на амбиции.

Е, няма как да благодаря на онези революционери в кавички, които така и не разбраха, че на футбола не му трябва революция, а му трябва обединение, мир и спокойствие. В крайна сметка същите предизвикаха грозна революция на улицата и предизвикаха настоящия момент. Момента, в който ви благодаря, приятели, и искрено ви желая успех. Нека Господ ви пази и честит юбилей!