на живо

Официално: Гриша Ганчев и синът му се оттеглят от ЦСКА

Вижте къде отиват акциите им

Официално: Гриша Ганчев и синът му се оттеглят от ЦСКА

ЦСКА обяви официално, че Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на клуба.

Двамата бяха мажоритарни собственици и основни финансови благодетели на "червените" от 2016 г. насам. 

Акциите им ще отидат във фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“.

Ето и цялото съобщение в официалния сайт на "червените":

"След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“.

След като поеха и спасиха клуба в най-тежкия момент в историята, те върнаха емблемата на ЦСКА отново на стадион „Българска армия“. За тези осем години отборът се класира в групите на европейските клубни турнири два пъти и записа паметни победи над съперници като Рома, Базел и Виктория Пилзен и успя да обърне негативната статистика във Вечното дерби. Тренировъчната база на ЦСКА в Панчарево бе модернизирана, като тя и стадион „Българска армия“ станаха собственост на клуба. Най-важната лична победа на г-н Гриша Ганчев и на г-н Данаил Ганчев остава получаването на разрешително за строеж на нов, модерен, многофункционален стадион „Българска армия“.

ЦСКА им благодари за отдадеността и искрената обич към клуба!

Снимка: cska.bg

Оттук нататък, целите пред ЦСКА остават същите, а работата по всички проекти като построяването на нов „армейски“ дом и модернизацията на базата в Панчарево, която беше започната преди години, продължават по план и в график. Както досега, оперативното ръководство на клуба ще се осъществява от двамата изпълнителни директори на отбора Филип Филипов и Стоян Орманджиев."

Преди месец Ганчев заяви, че "не се занимава с футбол", а всичко свързано с клуба се управлява от сина му Данаил. 

През лятото на 2016 г., след фалита на "ПФК ЦСКА" АД, Гриша Ганчев създаде настоящия ЦСКА с участието на Литекс и Чавдар Етрополе. Клубът получи право да участва  в новосформираната Първа лига.

През 2017 г. отборът на Ганчев спечели търга за емблемата и останалите активи на фалиралия "ПФК ЦСКА" АД. Победител в процедурата, която се проведе в Кърджали, бе фирмата "Ред Енимълс" с представител Иван Велчев-Кюстендилеца. Компанията, приближена до самия клуб, спечели с оферта на стойност около 8 млн. лв., която бе близо 5 пъти над първоначалната цена от около 1,6 млн. лв. Впоследствие ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на "ПФК ЦСКА".

Снимка: Lap.bg

По време на управлението на Ганчев тимът спечели два пъти Купата на България - 2016 г. и 2021 г. и игра два пъти в групите на европейските клубни турнири. През сезон 2020/2021 "червените" се подвизаваха в Лига Европа, а през 2021/2022 в Лигата на конференциите. 

Споменатият "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" инвестира в клуба от повече от година. Той е собственост на Данаил Илиев, който участва в редица фирми с бизнесмена Валтер Папазки.

Снимка: Lap.bg

Последният е собственик на букмейкърската компания, която от години спонсорира "червените". Там ръководна роля и неговият брат Георги.

В момента "червените" реконструират стадион "Българска армия". Съоръжението вече е съборено, като се очаква да бъде избран изпълнител на строежа. 

Снимка: cska.bg

През годините Ганчев на няколко пъти заявяваше, че се оттегля - заради разногласия в феновете, заради забавяне на работата по стадиона. Но този път действията му са потвърдени и от клубния сайт. 

Подробности за работата в клуба ще бъдат дадени на пресконференция на 7 май.