на живо

Орманджиев: За фондацията ЦСКА е ракета-носител

Бюджетът на ЦСКА вероятно ще бъде увеличен, каза новият директор на "Армията"

Lap.bg

Бюджетът на ЦСКА вероятно ще бъде увеличен, за да може клубът да има модерна и европейска визия, каза новият изпълнителен директор на "Българска армия" Стоян Орманджиев.

Преди ден в клуба беше направена промяна в собствеността, след като Фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука" придоби 40% от акциите.

Не е ясно още какви пари ще налее тя в клуба.

"За фондацията ЦСКА е ракета-носител, това е най-успешният и популярен клуб в България. Искаме ЦСКА да има европейска визия. Приемам като голяма отговорност тази длъжност. Много се вълнувам. Моят баща щеше да се гордее с мен днес, той много искаше да съм футболист. Е, не станах, надявам се да стана добър ръководител. Дядо ми има две титли с ЦСКА и една купа, баща ми също. Дано ги надминем", коментира Орманджиев при представянето си.

"Футболът се превърна в отделен икономически отрасъл и за това нещо са нужни не пари, а много, много пари. Не искам да навлизам в детайли, но за да може ЦСКА да построи стадион, да има хубава база, да привлича интерес и да има модерна физиономия, за това са нужни пари. Всяко нещо поскъпва, при всички положения бюджетът няма как да се намалява, а напротив - ще се увеличава. Учредител и основател на фондацията е Данаил Илиев. Доста бързо си допаднахме. Една фондация се издържа от дарения", коментира Орманджиев.

"Клубът има накъде да се развива. Основополагащото трябва да бъде стадионът на ЦСКА. Музеят на ЦСКА трябва да бъде място, което да бъде забележителност. Знаем си проблемите и знаем какво трябва да подобри, знаем върху какво трябва да работим. Хората ходят по стадионите като туристическа забележителност".

Орманджиев изтъкна, че ще работи съвместно с настоящия директор на клуба Филип Филипов. "Аз съм новият човек, аз идвам в движение. Познаваме се отдавна и ще работим добре".

Снимка: Lap.bg

Самият Филипов добави, че проектът за стадион на ЦСКА е най-важен, а ключовата стъпка по създаване на съвместно дружество с държавата, е факт. Той добави и какво е разпределението на собствеността.

"В клуба ще бъде направено преструктуриране: Гриша Ганчев има 40%, колкото Фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука", а 20 процента са собственост на легендата Христо Стоичков", каза Филипов.