на живо

Пълен хаос: Съдът отмени конгрес на БФС, който е трябвало да се проведе

Изборът на Димитър Бербатов за президент на централата е незаконен

Продължава юридическият хаос около управлението на българския футбол. Изборът на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз (БФС) на конгреса, проведен на 18 март 2022 г., е незаконен. Това реши Софийският градски съд (СГС).

В същото време се посочва, че първоначалният конгрес, насрочен от Изпълнителния комитет начело с Борислав Михайлов за същата дата, е трябвало да се проведе и бил е отменен без основание...

Новината съобщи именно Бербатов, който беше избран за президент от близо 80 клуба. Събитието се проведе в деня и на мястото на конгреса, който БФС свика, но впоследствие отмени.

"Съдът е отсъдил, че Общото събрание на БФС на 18 март 2022 г. е било свикано от Изпълнителния комитет на БФС при спазена процедура по Устав и е било незаконно отменено, противно на твърденията на БФС", съобщи екипът на Бербатов във "Фейсбук".

Същевременно обаче СГС постановява, че решенията на този конгрес са незаконосъобразни и ги отменя.

"За съжаление на всички желаещи скорошна промяна, съдът е решил, че БФС е опорочил изначално възможността да се проведе Конгрес на 18 март 2022 г., като е създал неяснота за провеждането му чрез бездействие на администрацията, която е допуснала публикуването на противоречива информация относно организирането на събранието (в Търговския регистър е публикувано, че събранието ще се проведе, докато на сайта на БФС пише, че е отменено."

"Според съда това е опорочило процедурата по определяне на делегати, защото с разгласяването на противоречива и невярна информация относно отмяната на Конгреса, БФС е попречил на повечето членове на сдружението да вземат реално участие в събранието и да упражнят законното си право на глас".