на живо

Първа лига остава с 16 отбора (ВИДЕО)

Клубовете и БФС решиха да няма промяна в броя на участниците

Първа лига остава с 16 отбора (ВИДЕО)

Първа лига остава с 16 отбора въпреки очакванията броят на участниците да бъде намален от сезон 2025/26. Това стана ясно след срещата между професионалните клубове, проведена в централата на БФС.

"Получи се хубава дискусия. Всички клубове бяха активни. Имаше различни предложения и мнения. Решения не се взеха. Те се взимат на Изпълкома", коментира изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов.

"Първа лига остава 16 отбора. Промените ще са по-леки. Важното е да има конкуренция и качество в първенството, за да се подобрява качеството на клубовете. Ползотворна беше срещата, хубаво е по-често да има такива срещи, за да се решават проблемите на всички клубове."

"По-голямата беше дискусията за формата на първенството. Колко отбора да бъде, под каква форма да се провежда, както и форматът на Втора лига. За изваждането на първенството от БФС и предаването към Лигата - това към Георги Иванов."

"Всеки си имаше мнение. Едни имат една позиция, други – други. Затова са клубовете, за да гласуват точното решение. Броят на чужденците не се е коментирал. Няма как да на отборите да се налага ограничение колко чужденци да използват, не е правилно. Самият факт, че я имаше тази среща и я уважиха всички клубове – интересът е голям и се работи, да."

Стана ясно още, че е имало предложения за 14 и 12 отбора. За намаляване на броя са гласували едва 5 клуба. 

Обсъдена е идея за промяна на формата. Така наречената Първа шестица ще бъде променена в първа четворка, която ще разпределя титлата и местата в евротурнирите. Следва втора четворка, като петото място ще дава право на участие на бараж за Европа. А третата осмица отборите ще се борят за спасение. Директно ще изпадат последните два тима, а 13-ият и 14-ият ще играят баражи с третия и четвъртия от Втора лига.

Във Втора лига отборите се увеличават от 18 на 20, като Ботев Пловдив и ЦСКА ще вкарат дублиращите си отбори. Постъпило предложение за разделяне на две групи по 12 отбора беше отхвърлено.

Всички изменения трябва да бъдат одобрени с гласуване на Изпълнителния комитет.